"Kohalik ajakirjandus peab toimima kui demokraatia tugisammas – pakkuma kohalikele elanikele põhjalikku ülevaadet valitsuskorraldusest ja majandusvõimu toimetamisest, et nad saaks kodanikena valimistel informeeritud otsuseid teha."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
Tallinn pälvis e-teenuste ülemaailmses ÜRO edetabelis 3. koha (0)
30. september 2022
Foto Mats Õun

Tallinna linna e-teenuseid tunnustati ülemaailmse ÜRO 2022. aasta digiteenuste edetabelis kõrge kolmanda kohaga. Eesti paikneb digitaalsete avalike teenuste poolest Euroopa Liidus jätkuvalt esimesel kohal.

ÜRO avalikustas 28. septembril oma 2022. aasta digiriikide edetabeli, kus Eesti avaliku sektori e-teenused hinnati maailma parimateks. Tallinna linna e-teenused hinnati Berliini ja Madridi järel maailmas paremuselt kolmandale kohale.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on see suurepärane saavutus, milleni jõudmise nimel on linna digiteenistus ja paljud teised töötajad linnaorganisatsioonis panustanud juba aastaid. „Uuringus rõhutatakse digitaalse valitsemise kasvavat rolli jätkusuutliku tuleviku loomisel ja mitmetahuliste kriisidega toimetulekul. Digitehnoloogiad mängivad viimastel aastatel järjest suuremat rolli ülemaailmse tervishoiukriisiga seotud probleemide lahendamisel ja oluliste avalike teenuste tagamisel isolatsiooni, ebakindluse ja haavatavuse perioodil. Seda rolli oleme Tallinnas selgelt tajunud ja sihipäraselt kandnud, ning seetõttu ka oma e-teenuste arendamist tõsiselt võtnud. Suur heameel on selle eest saada niivõrd auväärne rahvusvaheline tunnustus,“ rääkis Kõlvart

„Tallinna e-teenused leiavad erinevates edetabelites regulaarselt mainimist, aga seekordne tunnustus tuli lausa ÜRO-lt endalt ja see on Tallinna jaoks märkimisväärne,“ kommenteeris Tallinna digidirektor Martin Männil. „E-teenuste puhul hinnatakse muuhulgas seda, kui suur hulk linna teenustest on e-teenusena kättesaadavad, aga ka nende kasutusmugavust, avaandmete kättesaadavust, töökindlust ja turvalisust. Tähtsad on ka teenuste kättesaadavus erivajadustega inimestele, kodanike kaasatus, andmete kaitse ja muu inimõigustega seonduv. Tallinna eduloo taga on rohkem kui 20-aastane süsteemne ja pühendunud töö e-teenuste arendamisel, millesse on panustanud teenuste juhid ametites ning kõik digiteenistuse üksused,“ lisas Männil.

ÜRO uuringutulemuste raport sisaldab hinnangut e-valitsuse kohta kõigi 193 ÜRO liikmesriigi  suurima rahvaarvuga linnades. Tallinna ühe tugevusena tuuakse aruandes välja  avaandmete (open data) kasutamist läbipaistvuse ja teenuste kättesaadavuse suurendamisel, väärtuse loomisel ja sidusrühmade kaasamisel linnaarengu planeerimisprotsessidesse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.