"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
video Nõudlus psühholoogilise abi järgi kasvab pidevalt, koolilapsed saavad pöörduda tasuta nõuandeliinile numbril 1226 (1)
04. oktoober 2022

„Eriti on seda märgata just nooremaealiste ja esmahaigestunute hulgas. Siin mängib kindlasti rolli see, et meie elutempo on tohutult tõusnud. Ühiskonna ootused ja üleüldine pinge põhjustavad need hetked, millal murdutakse. Lisaks koroonale mõjutavad sõda Ukrainas ja üleüldine ebakindlus maailmas toimuva suhtes. Samuti hirmud, mis saab meil siin Eestis ja kuidas kõige sellega toime tulla,“ rääkis Tallinna vaimse tervise keskuse rehabilitatsiooni üksuse juht Mary-Lii Soomer.

Oktoobris tähistatakse kõikjal maailmas vaimse tervise kuud. Eesti inimeste tervisest moodustavad suure osa just vaimse tervise probleemid. Nõudlus psühholoogilise abi järgi kasvab pidevalt. Võrreldes 2021. aastaga on Tallinna vaimse tervise keskuses psühholoogi individuaalteenuse kordade arv tõusnud 12 protsenti.

Viimasel ajal diagnoositakse kõige enam depressiooni, psühhoose ja ärevushäireid. Tallinna vaimse tervise keskusesse suunatakse inimesed enamasti kas sotsiaalkindlustusameti või töötukassa kaudu.

„Meie asutuse peamised tegevused on rehabilitatsiooni ja erihoolekande teenus. Tallinna linna poolt on ka tugiisiku teenus. Julgustan inimesi abi küsima ja pöörduma meie poole. Kui inimene tunneb, et on oma murega üksi, siis kindlasti teha kõne ja küsida nõu,“ ütles Tallinna vaimse tervise keskuse direktor Kai Kukepuu.

Üldiste kriiside valguses on ka laste vaimne tervis saanud kannatada. Suurenenud on psüühikahäiretega laste arv ning lasteabi telefoni poole pöördutakse just vaimse tervise teemadel.

Eesti koolipsühholoogide liidu juht Karmen Maikalu sõnas, et laste seas on vaimse tervise probleemid väga tõsine mure. „Koolipsühholoogidena näeme me seda kohapeal kohe juba algklassidest alates, kui väga pisikesed lapsed tulevad oma murega meie juurde.“

Ta soovitas, et kõigepealt peaks lapsevanem oma lapsega rääkima saamaks usalduslik kontakt. „Tihtipeale lapsed ei taha oma vanematega rääkida. Nad ütlevad, et ema hakkab muretsema või riidlema. Meie lapsed on ühiskonna ja täiskasvanute elu peegel,“ nentis Maikalu.

Järjekorrad psühholoogide uste taga võivad ulatuda kuude pikkuseks. Kuid on lootust, et lähitulevikus vaimse tervise abi kättesaadavus paraneb. Vaimset tervist toetavatele tegevustele suunatakse tuleval aastal 7 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

variant
5. okt. 2022 14:42
Aga paljude jaoks on selline olukord hoopis hea äriprojekt. Õhutatakse inimesi üles otsima endas mingeid terviseprobleeme jne.