"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
USA tänavune julgeolekuabi Eestile tõusis 140,5 miljoni dollarini, et aidata ellu viia kaitseväe HIMARS-programm (0)
04. oktoober 2022
Mitmikraketiheitja Himars. Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

„Ühendriikide liidriroll praeguses julgeolekukriisis on olnud tugev ja peale Ukraina toetamise on see toetus laienenud ka neile riikidele, kes on Ukrainat enim aidanud. Järjekordne kongressi otsus suurendada julgeolekuabi Läänemere piirkonnale näitab selgelt USA pühendumust NATO kollektiivkaitse põhimõtetele ja seda mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur. 

Ameerika Ühendriikide Kongress võttis eelmisel nädalal vastu eelarve lisapaketi, mis muuhulgas näeb ette 2022. aastal Eestile suunatud julgeolekuabi suurenemist 140,5 miljoni dollarini, vahendab BNS. Suurem osa sellest summast läheb kavandamisel oleva kaitseväe M142 HIMARS-i programmi elluviimisele aastaks 2025. 

Rahastus on osa mahukast julgeolekupaketist, mille USA on suunanud Ukraina ja NATO idatiiva riikide kaitsevõime tugevdamiseks. USA on toetanud erinevaid kaitsealaseid arenguid Eestis, viimase viie aasta jooksul on finantstoetus erinevate hangete ja taristuprojektide jaoks olnud 228 mln dollarit. Varasemalt on julgeolekuabi kasutatud suurekaliibrilise laskemoona varude täiendamiseks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.