"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Hendrik Agur: pakkusin 3000 eurot ja ka sellise palgaga ei õnnestunud kohe õpetajat leida! (1)
05. oktoober 2022

Täna KUMUs toimunud õpetajate päevale pühendatud konverentsil „Kuidas rahvas saab targaks, kui raha ei ole?“ ütles Kohtla-Järve Riigigümnaasiumi direktor Hendrik Agur, et haridus Eestis on väga hea, kuid väga oluline on, et õpilased tahaksid õpetajaks õppida. Ida-Virumaal hakkab probleem tema sõnul tänu 1,5kordsele koefitsiendile lahenema.

„Minu põhiline sõnum oli täna, õpetajate päeval, õpilastele: nüüd on aeg hakata õppima õpetajaks!“ ütles Hendrik Agur. Ta selgitas, et õpetajate minimaalne põhipalk Ida-Virumaal tõuseb 2623 euroni ehk 1,5ni Eesti õpetajate uuest minimaalsest põhipalgast. „Suur osa hakkavadki saama Ida-Virumaal õpetajana töötades üle 3000 euro – ma naudin seda olukorda!“

„See on olnud suur samm ja õige hoiak riigi poolt peale 30 aastat,“ rääkis Hendrik Agur. „Täna veel on nii, et 16aastased venekeelse põhikooli lõpetajatest ei oska eesti keelt ehk riigikeelt elementaartasemel, mis on kurb. Põhjus on olnud õpetajate madal palk, mille tõttu õpetajaid ei ole. On olnud käegalöömise meeleolu, ka 3000eurost palka pakkudes ei saanud ma kohe bioloogiaõpetajat. Kõigile ei saa 3000 eurot maksta, aga osadele saab. Nüüd ma ostsin bioloogiaõpetaja teisest koolist üle. Konkurents õpetajatele on ka koolide vahel suur.“

„Soomes näeme suurt meesõpetajate osakaalu, nende palk on 4000 eurot kuus, õpetajate järjekord on ukse taga, igale töökohale on konkurents, vaid parimad pääsevad klassi ette,“ märkis Hendrik Agur. „Minu unistus on, et õpetaja ametikohale tekib konkurents. Tulev kevad ja suvi tulevad põnevad. Ma arvan, et meil, Ida-Virumaal, konkurents tekib. Kõrgem palk Ida-Virumaa õpetajatele on lõiv, millega Ida-Virumaa tuleb ülejäänud Eestile järele tõmmata.“

Täna KUMUs toimunud konverentsil „Kuidas rahvas saab targaks, kui raha ei ole?“ otsiti koos erinevate osapooltega lahendusi, kuidas kvaliteetse hariduse andmine Eestis saaks jätkuda. Üles astusid haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, ettevõtja ja ASi Mainor juht Kadi Pärnits, Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Reemo Voltri, Kohtla-Järve Gümnaasiumi direktor Hendrik Agur, Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ulla Preeden.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

eks meie pedagoogid väärivad kõrgemat palka kui Soomeski
6. okt. 2022 04:19
sest eestlanegi põhikooli lõpetades kirjutab : territoorjumil , pensjonil, jne. Loetud raamatu sisu ei mõista, jne.