"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
video Neljapäeval algab mitmes Lasnamäe piirkonnas rotitõrje (0)
06. oktoober 2022

„Meie poole on pöördunud mitmed elanikud murega, et mõnedel aladel on palju rotte. Rotid on küll osa meie faunast, kuid kui nende populatsioon muutub liiga suureks ja elanike jaoks häirivaks, siis paraku tuleb võtta ette karmimaid meetmeid, mida me ka teeme,“ ütles Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko, kelle sõnul algab Lasnamäe linnaosa valitsuse tellimusel 6. oktoobril kolmel alal deratiseerimine ehk näriliste tõrje.

Linnaosavanem lisas, et kuigi valitud on avaliku ruumi jaoks maksimaalselt turvaline tõrjeviis, siiski vältimaks ebameeldivusi, peaksid elanikud ise olema mõni aeg tähelepanelikumad, eriti lemmikloomadega jalutades.

Rotitõrje toimub alates 6. oktoobrist kolmel alal: Meeliku piirkonnas, Vormsi rohealal, k.a mänguväljakul ning Paasiku rohealal, k.a mänguväljakul. Aladele paigaldatakse tõrjekastid jm vahendid, mida kasutatakse tõrjeks, need on märgistatud ilmastikukindla infolehega, et välistada mürgi sattumist loomade või inimeste kätte.

Deratiseerimist korraldatakse eeskätt ohutuse tagamiseks. Kuna rotid toituvad prügikastide ümbruses või ka kompostihunnikutes leiduvatest toidujääkidest, levitavad nad hulgaliselt haigusi, nt leptospirrosi, salmonelloosi, kolibakterioosi, Well’i tõbe ja tuberkuloosi, ka võivad nad inimestele edasi kanda teisi parasiite: kirpe ja puuke ning muid ebameeldivaid putukaid. Kui rotid satuvad elektrijuhtmeid närima, võivad nad põhjustada isegi tulekahju. Rääkimata sellest, et nakatavad hirmsate haigustega ka pere lemmikloomi.

Kõige parem viis rottide vastu on ennetus. Rottide arvukus on sageli seotud inimtegevusega. Mida vähem on prügi tänavatel, lahtiseid ja auklikke prügikonteinereid, seda vähem tõenäoline on, et rotid asuvad sellesse kohta elama.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.