"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
video ja Galerii Auve Tech esitles uue põlvkonna isejuhtivat sõidukit MiCa (0)
21. oktoober 2022
Albert Truuväärt

MiCa on isejuhtivaid sõidukeid arendava ja tootva Eesti tehnoloogiaettevõtte Auve Tech uue põlvkonna autonoomne väikebuss, millega on järgmisele tasemele viidud nii ohutus, praktilisus kui ka võime iseseisvalt sõita väga erinevates ilmastikutingimustes ja liiklusolukordades.

Uue põlvkonna autonoomse sõiduki väljatöötamisel pöörati eriti suurt tähelepanu ohutusele. MiCa suudab seitsme LiDAR laserskaneerimisseadme ja kümne kaamera abil näha kaugemale ning tajuda ümbrust pimenurkadeta 360 kraadi ulatuses. Lisaks on aastatepikkuse tööga loodud tarkvara abil viidud miinimumini tõrgete risk ning kriitiliste süsteemide dubleeritus tagab töökindluse igas situatsioonis. Arendustöös pandi suur rõhk ka küberturvalisusele.

Vaata galeriid (43)

“MiCa on justkui ajamasin, mis viib meid ühe hüppega uude tehnoloogilisse ajajärku. Sellist isejuhtivat sõidukit ei ole maailm enne tänast veel näinud,” ütles  Johannes Mossov, Auve Techi juhatuse liige. „Meie autonoomsed sõidukid on inimesi sõidutanud kokku 12 riigis, enamikes neist avatud liikluses. Need rahvusvahelised koostööprojektid on arendusele palju kaasa aidanud ning rohked tarkvaralised ja ka riistvaralised uuendused muudavad MiCa senisest palju võimekamaks. Selline arenguhüpe kiirendab autonoomsete sõidukite laialdast kasutuselevõttu.”

Tänu aastaid kestnud testimisele on keskkonnasäästliku elektriline MiCa prototüüp saavutanud esmaklassilise võimekuse hakkama saada keerulistes ilmastikutingimustes. Eesti kliima võimaldab sõidukeid testida erinevates oludes alates vihmast kuni paksu lumeni, mis annab MiCale selge konkurentsieelise. Tänu võimsale konditsioneerisüsteemile sobib MiCa hästi ka soojema kliimaga turgudele.

“Meie eesmärk on pakkuda sellisel määral mugavust, et inimesed eelistaksid ühistransporti, samuti leida lahendus niinimetatud viimase miili transpordiks, ehk teisisõnu sõita sinna, kuhu isikliku auto või suure ühistranspordibussiga minna oleks keeruline või ebamõistlik,” selgitas Auve Tech nõukogu esimees Taavi Rõivas. “MiCa vastu on juba praegu väga suur huvi just riikides, kus asustustihedus on suur. Ruumiefektiivne kaheksakohaline elektribuss sobib väga hästi  linnaliiklusesse, olles kompaktne, kuid mahutades rohkem sõitjaid kui isiklik auto.”

Eesti esimese isejuhtivate sõidukite tootjana keskendub Auve Tech viimase miili transpordile eelkaardistatud aladel.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.