"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Mart Helme Kallasele: lõpetage laimamine või anname teid kohtusse (4)
09. november 2022
Mart Helme Foto Mats Õun

 Riigikogu liige Mart Helme ütles kolmapäeval riigikogu infotunnis peaminister Kaja Kallasele, et kui ta ei lõpeta laimamist, annab EKRE fraktsioon ta kohtusse.

„Ma protesteerin selle vastu, et peaminister mind laimab jälle puldist. Minul ei ole mingisuguseid asju, mida mina ei teaks oma mõisa renoveerimisega seoses. Ja see, et tema midagi teab väidetavalt, on laim,” ütles Helme.

„Me teame väga hästi, kuidas eriteenistused töötavad, erinevalt teist, kes te peate ainult kogu aeg mingeid meie erakonna vastaseid süüdistuskõnesid, milledel ei ole alust, mis on laim – algusest peale laim. Lõpetage laimamine! Vastasel korral, tõepoolest, me võtame fraktsiooni koosolekul vastu otsuse: me kõik anname teid – 19 saadikut – anname teid kohtusse, kui te seda laimamist ei lõpeta,” lausus Helme.

Ta tõstatas riigikogus üles Marko Mihkelsoni teema. „Antud juhul küsimus Marko Mihkelsonist ja julgeolekust on täpselt see: konks on sisse löödud ja ta teeb seda, mida ta peab. Nüüd, küsimus on selles, kes on selle konksu sisse löönud ja kelle käske ta täidab. Kas ta käib Moskvas aru andmas vahetult enne Krimmi annekteerimist ja vahetult enne täiemahulise Ukraina sõja puhkemist? Või käib ta meie eriteenistuste konksu otsas kusagil midagi tegemas?” küsis Helme.

Peaminister Kaja Kallas vastas Mart Helmele Marko Mihkelsoni kohta esitatud küsimuste peale, et Helme väitis, justkui Mihkelson oleks kompromiteeritav. „Ei ole, kui see protsess oli ka julgeolekuasutustele teada. Siis võiks öelda, et kui on midagi sellist, mis võiks varju heita ja kardaks selle avalikuks tulemist, siis saaks võib-olla šantažeerida. Te teate ilmselt omast käest väga hästi, kuidas ikkagi oli selle mõisa renoveerimisega,” lausus Kallas.

Peaministri sõnul ei saa Marko Mihkelsoni tegevust vaadates kuidagi öelda, et Mihkelson tegutseb Venemaa huvides, pigem vastupidi. „Pigem on ta selgelt oma arvamust avaldanud ja Ukraina eest seisnud ja kaitsnud neid seisukohti ka siin, olnud eestvedaja väga olulistel teemadel, nii et seda näitavad tema teod,” vastas Kallas.

Riigikogu esimees Jüri Ratas teatas sotsiaalmeedias, et Reformierakonna ja EKRE poliitiline mudamaadlus on ammu väljunud igasugustest piiridest, mis on kurb ja piinlik ühteaegu.

“Ma ei pea õigeks, et Riigikogu infotunnis tsiteeritakse mingisuguseid lauseid, mis ei ole kohased ning tekitavad kahju mitte poliitilisele konkurendile, vaid süüta lastele,” lausus ta. “Nii ei pea asju ajama. Kui on üles jäänud küsimusi, on ka muid instrumente kui parlamendi saali kasutamine. Täna Riigikogu infotunnis juhtisin sellele korduvalt tähelepanu ja ütlesin, et ma ei pea seda õigeks. Meil on aga ka võimude lahusus – keegi juhib valitsust ja keegi juhib Riigikogu. Kui peaminister arvab, et Riigikogu esimehel on olemas nupp, millega on võimalik Riigikogu liikme mikrofon välja lülitada, siis sellist nuppu ei ole olemas. Niisamuti ei ole mul võimekust anda kulbiga poliitilist kultuuri ei ühele ega teisele poolele. Küll aga on Riigikogu esimehel võimalus Riigikogu liikme sõnavõtu peale reageerida ja seda ma ka tegin, juhtides korduvalt tähelepanu. Kaja Kallasel ei tasu valeväidetega esineda. Eesti vajab sidusamat ja normaalset valitsemist… see käimasolev ühiskonna polariseerimine ei too kasu mitte kellelegi peale kahe erakonna ja nende ladviku. Loodan, et märtsis peavad valijad silmas siiski enda ja Eesti heaolu.”

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

telemeditsiin
10. nov. 2022 21:36
h ttps://maailm.postimees.ee/7643742/nyt-isa-tegi-oma-alasti-lapsest-arsti-jaoks-fotosid-google-pidas-teda-kurjategijaks ----------- Kenderi puhul ei piirdunud asi mitte üksnes kriminaalasja alustamisega, vaid asi päädis lausa põhjendamatu süüdistuse esitamise ja selle toetamisega mitmete astmete kohtutes. Õiguskaitseorganid polnud Kenderi asja kommenteerimisel sugugi sõnakehvad. Seevastu Mihkelsoni puhul puudub piisav vastus küsimusele, miks ei väärinud fotode asi isegi uurimist. h ttps://arvamus.postimees.ee/7644586/leon-glikman-mihkelsoni-juhtum-tekitab-kusimusi-ebavordse-kohtlemise-kohta
Minu Arvamus
9. nov. 2022 17:51
Kui peaminister arvab, et Riigikogu esimehel on olemas nupp, millega on võimalik Riigikogu liikme mikrofon välja lülitada, siis sellist nuppu ei ole olemas. Selleest on Reformierakonna meedial Delfil nupp käepärast, millega kommentaare kustutada, mis ei vasta soovitud tagasisidele :)
Hehe
9. nov. 2022 21:48
Refid ongi riik omast arust. Ja kui Kaja ütleb, et Jüri peab kellegi mikri välja lülitama, siis Jüri ei küsi küsimusi ega vabanda ennast välja, et nuppu pole. Jüri lidub ja lülitab kasvõi peakilbist voolu välja kui valitseja Kaja käsib kellegi mikker vaikima panna. Ja seda kinnitab ka Delfi faktikontroll!
Eluvaatleja
9. nov. 2022 16:25
Kaja Kallas on Eesti riigi LAMMUTAJA.