"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Spordipealinna tiitli pälvinud Tallinn asub üha rohkem sporti investeerima, iga päeva kohta aastas korraldatakse vähemalt üks spordisündmus (0)
09. november 2022

“Tallinn on viimastel aastatel saavutanud mitu väga mainekat tiitlit, alustades sellest, et aastast 2022 on Tallinn UNESCO muusikalinn, 2023. aastal Euroopa roheline pealinn ja 2025. aastal on Tallinn valitud Euroopa spordipealinnaks,” loetles abilinnapea Vadim Belobrovtsev.

Üle maailma osaleb suures spordilinnade võrgustikus enam kui 3000 linna ja sellesse peresse kuulub varasemast juba kolm Eesti linna. Euroopa spordilinnadeks olid 2020. aastal Kuressaare, 2021. aastal Elva ja tänavu Rakvere, ent spordipealinna tiitlit pole varem Eestisse toodud.

“See on väga sümboolne ja väga tähtis ka selle pärast, et me kõik ju teame, et Tallinn on üks väga sportlik linn ja ma arvan, et see tiitel on kindlasti jõudnud õigesse kohta,” sõnas abilinnapea.

Spordipealinna tiitlit välja andev komisjon käis hiljuti Tallinnas, et hinnata ja kontrollida, kuidas on siinne spordivaldkond rahastatud ja kuidas spordiga üldiselt “lood on”. Belobrovtsevi sõnul oli komisjon pärast visiiti väga positiivselt meelestatud.

“Ma arvan, et nad jõudsid päris kiiresti selle otsuseni, et Tallinn on spordipealinna tiitlit väärt,” lausus ta.

Iga päeva kohta vähemalt üks spordisündmus

Lähiaastate perspektiivis tähendab spordipealinna tiitel abilinnapea sõnul seda, et tuleb hakata väga konkreetselt valmistuma aastaks 2025, et täitsa spordipealinnale kehtivaid nõudeid. Muuhulgas on üheks nõudmiseks, et aastas peab spordipealinnas toimuma vähemalt 365 erinevat spordisündmust.

“Põhimõtteliselt toimub meil igal aastal Tallinnas ainuüksi rahvusvahelisi võistlusi pea 100, sellele lisanduvad veel väga paljud kohalikud spordivõistlused, nii, et siinkohal probleeme tekkida ei tohiks,” lausus Belobrovtsev. “Ma arvan, et järgmisel aastal on meil olemas juba plaan, kuidas me spordipealinna aastal 2025 nii-öelda tähistame ja mis on kõik need tegevused, millega me peame tegelema eelnevatel aastatel.”

Belobrovtsevi hinnangul on oluline, et Tallinn saab osaks sellest suurest spordiperekonnast, kus on üle 3000 linna üle maailma. See võimaldab nende linnadega rohkem suhelda, kogemusi vahetada ja osaleda kõigis projektides, mida spordilinnade võrgustik võimaldab.

“Me peame suurendama oma investeeringuid sporti, kuigi ka täna on need väga suured. Kui me räägime näiteks käesolevast aastast, siis Tallinn on investeerinud sporti peaaegu 10 miljonit. Ja peaaegu kaheksa miljonit sellest on investeeritud just noorte sporti,” ütles ta.

Abilinnapea sõnul konkureerib Tallinn laste ja noorte sporditegevusse tehtavate investeeringutega paljude Euroopa rikkaimate riikide linnadega.

“Samas ma arvan, et see number võiks vabalt ka suurem olla. Nii ,et tuleb seada eesmärgiks investeerida sporti võimalikult palju ja siis see kindlasti peab tooma ka tulemusi, sest teatud eesmärgid on meil seoses spordipealinnaga ka juba püstitatud,” märkis ta.

Heategevuslik korvpallimäng Ukraina toetuseks

Tallinn otsustas toetada 19. novembril Kalevi spordihallis toimuvat heategevuslikku korvpallimängu 10 000 euroga. Eesti välisministeeriumi ja Eesti Korvpalliliidu korraldatud mängu raames kohtuvad esmalt Ukraina meeskond ja Eesti meeskond, kus liikmeteks on erinevad tuntud inimesed, mitte professionaalsed korvpallurid. Hiljem lähevad omavahel palliplatsil vastakuti juba professionaalid – Eesti BC Kalev Cramo ja Ukraina BC Prometei.

“Projekti eesmärgiks on koguda 100 000 eurot, mis läheksid Kiievi korvpallihalli “Avangard” taastamiseks, mis sai sõja käigus kannatada. Ma arvan, et kõik võiksid sellest kindlasti osa võtta, piletid on minu teada juba müügil väga erinevate hindadega ehk sõltuvalt sellest, et kui palju tahab inimene seda projekti toetada,” ütles Belobrovtsev. “Ma usun, et sellest saab üks väga ilus ja huvitav mäng.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.