"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
avamine täna kell 16 Näitusel „Nakatav kirg“ saab teada, millised skandaalid saatsid Eduard Vilde näidendeid (0)
11. november 2022

Reedel, 11. novembril kell 16.00, avatakse Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumis näitus „NAKATAV KIRG. Eduard Vilde näidendite lugu“.

Eduard Vilde on tuntud eelkõige romaanikirjanikuna, kuid tema enda suurim armastus oli teater ja näitekirjandus, mis Vilde sõnul on „kirjanduse kõige tuumakam ja küpsem vili, tema paleuslik tipp.“

„Vilde teatriarmastus põles ereda leegiga terve tema elu,“ ütles näituse kuraator Mari Vapper. „Vilde oli visionäär, teerajaja, kriitik ja dramaturg, tema jälg eesti teatriloos on tõepoolest sügav. Ta oli tuline teatrisõber.“

Vilde kirjutas ainult kolm näidendit, kuid nendest kaks – „Tabamata ime“ ja „Pisuhänd“ – on saanud eesti näitekirjanduse tüvitekstideks.

Näitus toob esile Vilde näitekirjanikuks kujunemise põneva taustaloo.

„Kohe näituse alguses saab sõna umbes 20-aastane Eduard Vilde, keda esitab Eesti Noorsooteatri näitleja Mart Müürisepp. Kirglikust sõnavõtust kuuleb, kuidas Vilde teatri juurde sattus ning millisest teatrist Vilde entusiastlikult unistas,“ rääkis Mari Vapper.

Teada saab Vilde näidendite sünniloo ning seda, millised skandaalid Vilde näidendite kirjutamislugu õigupoolest saatsid. Näha saab värvikat materjali muuseumide arhiividest, lehekülgi „Tabamata ime“ ja „Pisuhänna“ originaalkäsikirjadest, erinevate kunstnike kostüümikavandeid, „Pisuhänna“ savifiguure, illustratsioone, vana filmimaketti, estoonlaste poolt Vildele kingitud albumit ja muud põnevat.

„Lõpuks on külastajal aeg koos publikuga maha istuda, küsida endalt ajatuid küsimusi, mida Vilde näidendid ikka ja jälle tõstatavad ning suunata pilk lavale, kus punaste eesriiete taga jooksevad pildid lavastustest läbi aegade,“ kirjeldas näituse kuraator.

Näitus Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis jääb avatuks 25. märtsini 2023.

Näituse kuraator on Mari Vapper ja kujundaja Krista Lepland.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.