"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Eesti Energia raporteerib megakasumist, töötukassa aga koondamistest (0)
14. november 2022
Foto: Pixabay

ERR teatas, et kuigi Eesti Energia raporteeris selle aasta kolme kvartali kasumiks 112 mln eurot, võib see tegelikkuses olla ligi kümme korda suurem. Nimelt on Eesti Energia müünud alates möödunud aasta lõpust rohkem pikaajalisi lepinguid, kuid nendelt teenitud kasumit ei või rahvusvahelise raamatupidamisstandardi IFRS järgi kasumina veel kajastada.

Standardi kohaselt tekib ettevõttele reaalne kasum tarnete toimumise ajal, mitte enne seda. Enam kui miljardilise kasuminumbri taustal leiavad aga aset kollektiivsed koondamised 16 suurettevõttes. Löögi all olevad 600 töökohta on samas vaid jäämäe veepealse osa üks külg, sest väiksemad koondajad siin ei kajastu. Nõnda nagu koroonakriisis, on siingi esimese löögi all toitlustusettevõtted ja üldse teenindus.

Teatavasti on valitsus keeldunud ettevõtetele järsult kasvanud energiakulusid kompenseerimast ja see on muutnud Eestis tootmise näiteks Soomega võrreldes kordades kallimaks. Jääb üle küsida, milleks taoline poliitika, kui EE kasumist tuleb suur osa maksta sotsiaaltoetusteks. Samas võidaks riigikassa töötavate ettevõtete kaudu märksa rohkem kui EE kasumi kaudu.

Megakasumi taustal ei rahulda aga elektrijaamu majandavat Enefit Powerit eratarbijatele pakutava elektri universaalteenuse hind. Tootja saadav 15,4 senti ei katvat tootmiskulusid ja oktoobri lõpus konkurentsiametile esitatud hinnatõusutaotluses soovitakse 18,18 senti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.