"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Elanikkonna kaitse jäeti kiratsema (0)
14. november 2022
Foto: Pixabay

Kuigi tänavu märtsis eraldati päästeametile üle 50 miljoni euro lisaraha elanikkonna kaitseks, on vaja sellega tegeleda järjepidevalt, mitte ühekordsete rahasüstidega. Ometi tõmbas valitsus kriipsu peale siseministeeriumi plaanile siduda elanikkonna kaitse rahastamine SKT-ga ehk siis eraldada igal aastal selleks stabiilselt 140 mln eurot.

Riigi rahakott ei kannatavat sellist lisakohustust välja. Samal ajal eraldatakse riigikaitse vajadusteks igal aastal ligi miljard, ning elanikkonna kaitse on riigikaitsega loomulikult tihedalt seotud. Meil ei ole elanikkonna kaitse osas ka ühtegi pakti mõne liitlasriigiga, kõik on meie enda teha ja vastutada.

Helsingis on 600 000 elaniku kohta 900 000 varjumiskohta, Eestis aga alles alustati ettevalmistustega. Praegu on selge vaid see, et jätkatakse n-ö projektipõhiselt ehk siis püsiva rahastuse asemel eraldatakse riigieelarvest ühekordseid summasid. Kevadel antud 50 mln eest luuakse ohuteavitussüsteem – paigaldatakse 16 suuremasse linna 80 sireeni.

Samuti korraldatakse elanikele ja kohalikele omavalitsustele õppusi ja koolitusi, tähistatakse suuremates linnades varjumiskohti, luuakse esmased varud ulatuslikuks evakuatsiooniks. Viimaks aga elanikkonna kaitset arenenud riikide tasemele, tuleks investeerida miljardeid, sest nüüdisaegsed varjendid meil üldse puuduvad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.