"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
video ja fotod Tallinna Reaali Poisi aastapäeval osalenud õpilased läheksid Eesti vabadust kaitsma (0)
14. november 2022

Esmaspäeval tähistati Vabadussõjas võidelnud õpetajatele ja õpilastele pühendatud mälestussamba ehk Tallinna Reaalkooli ees asuva reaali poisi kuju avamise 95. aastapäeva.

Vaata galeriid (32)

„Olgugi, et tegemist on Tallinna õpilastele ja õpetajatele pühendatud mälestusmärgiga, siis tartlastele sümboliseerib see kindlasti neid õppursõdureid ja õpetajaid üldisemalt. Hugo Treffneri Gümnaasium on üks neist koolidest, kust Vabadussõtta läks palju poisse, kokku 230 õpilast,“ rääkis Treffneri kooli 10. klassi õpilane Ants-Artur Ploomipuu.

Mälestussaamas on läbi ajaloo olnud üks tuntumaid Eesti ajaloo sümboleid. „Reaali poiss ei ole lihtsalt üks monumentidest. See ei ole pühendatud ka ainult meie sangaritele. Reaali poiss sümboliseerib meie tahet elada vabas riigis,“ ütles kuju juures peetud mälestusmiitingul Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Reaalkooli aulas toimus ka Vabadussõja aegsete relvade näitus. Reaali poiss ise oli ehitud Ukraina lipu värvidesse. Noored ise aga mõistsid Venemaa agressiooni Ukrainas hukka. Mia Maria Sukles Tallinna reaalkooli 11. klassist taunis väga Venemaa tegevust. Lotta Mii Hasa samast klassist avaldas kahetsust, et niisugune agressioon sai üldse toimuda. „Täiesti mõttetu konflikt, mida ei peaks üldse olema,“ lisas klassikaaslane Tobias Palm.

 Nõukogude okupatsioonivõimu käsul kõrvaldati reaalipoisi sammas aastal 1940. Pärast selle uuesti püstitamist 1941. aastal hävitati see taas 1948. Mälestusmärk avati uuesti 1993.

„Kas meil oleks praegu Eesti Vabariiki, kui 1918. aastal poleks koolipoisid koos õpetajatega läinud Eestit kaitsma. Austame neid kõiki,“ märkis Tallinna Reaalkooli direktor Ene Saar.

Kas nüüd läheksid noored Eestit kaitsma, kui tuleks vastav üleskutse? „See on vajalik ja eetiline tegu,“ lausus Hasa. Klassiõde Sukles aitaks niisuguses olukorras kindlasti meditsiini vallas. „Mina läheks kindlasti Eesti kaitsma,“ kinnitas Treffneri õpilane Ploomipuu. Sama kooli õpilased sõnasid, et see tegu nõuab vaprust, kuid on väga vajalik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.