"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Nõmme jaamahooned värvuvad sirelilillaks (0)
17. november 2022
Foto Jukko Nooni

Täna, 17. novembril tähistatakse üle maailma enneaegse sünni päeva. Seetõttu on ka Nõmme muuseum, Pääsküla ja Rahumäe jaamahoone värvunud üheks päevaks sirelilillaks, et avaldada toetust enneaegsetele lastele, nende lähedastele ja toetajatele.

Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul on Nõmme kultuurikeskuse meeskond aastaid sirelililla valgustusega enneaegse sünni päeva tähistanud. „Teist aastat järjest on Nõmme kultuurikeskus remonttööde tõttu tellingutes ja seetõttu on sirelilillas valguses Nõmme muuseum. Nõmme kultuurikeskusest innustatuna otsustas tänavu toetusüritusega liituda ka Nõmme vaba aja keskus, kes kasutab sirelilillat valgust Pääsküla ja Rahumäe jaamahoones,“ rääkis linnaosavanem. „Tänase päeva eesmärgiks ongi teadvustamine, et iga sünd on ime. Väga oluline on neile väikestele imedele oma pere lähedus ja toetus. Seda enam kui siia maailma saabumine on olnud enneaegne ning vajab meditsiinilt lisatuge,“ lisas ta.

Enneaegselt ehk enne 37. rasedusnädalat sünnib igal aastal kogu maailmas hinnanguliselt 15 miljonit last liiga vara. See on rohkem kui iga kümnes laps. Eestis sünnib enneaegselt 5-6% kõikidest vastsündinutest. Sirelilla on enneaegse sünni tunnusvärv, mis kannab endas õrnust ja erakordsust. Sirelilillade tulede kampaaniast võtab osa enam kui 100 riiki üle maailma. Eesti jaoks on see aasta juba kümnes kord kampaanias osalemiseks.

Igal aastal on rahvusvaheliselt enneaegse sünni päeval ka oma juhtmõte. Selle aasta moto on “Lapsevanema embus on võimas teraapia”. Lapse nahk-naha kontakt vanemaga peab olema soositud, julgustatud ja igakülgselt toetatud lähenemine. See on miski, mille poole selgelt püüelda ja miski, mida vanemad väga julgelt peaksid ka ise nõudma oma laste ja iseenda nimel, sest lapsevanema embus on lapse jaoks võimas teraapia. Eestis on üleskutse eestvedaja MTÜ Enneaegsed lapsed, kelle tegevuse ja toetamise kohta saab lugeda  www.enneaegsedlapsed.ee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.