"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
RMK hallatavaid Tallinna metsi hakatakse uurima (0)
18. november 2022
Aegna saare mets Foto ERR

Üle hulga aja istusid Tallinna ja RMK esindajad ühise laua taha ning arutasid koostööd. Koos hakatakse läbi viima uuringuid, kuidas linnametsa paremini kaitsta.

Tallinna territooriumist enam kui 1000 hektarit hõlmavad metsad. Suuremad on Nõmme-Mustamäe Vabaduse ja Harku mets. Lisaks Pirita Lükati-Kloostrimets, Kakumäe poolsaar ja Aegna saar.

Abilinnapea Vladimir Svet ütles, et kohtumisel arutati, milliseid ühiseid uuringuid on vaja läbi viia taimestiku, loomade, lindude, putukate ning ka nende alade külastatavuse osas, et saaksime koos kavandada, kuidas seda piirkonda koos arendada. Kuidas teha nii, et need metsad säiliksid ja selle väärtus kasvaks.

„Võibolla näeme, et mingit liigid vajavad lisakaitset või lisategevusi, et neil oleks seal parem elada. See puudutab nii loomi kui ka metsa. Tahame aru saada, mis loodusväärtused seal on ning mida saame teha selle säilitamiseks,“ märkis ta.  

RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul tuleb koos vaadata, kuidas saaks metsa linnatingimistes linnaelanike tarbeks kõige paremal kasutada. „Viime läbi uuringu elurikkuse, bioloogilise mitmekesisuse ja külastuskoormuse osas.“

Tallinna ja RMK huvi on metsaalade kaardistamine ja hooldus, koosluse taastamine ja ohustatud liikide kaitsmine. Esimesena on plaanis ette võtta Priisle-Iru-Pirita jõe ürgoru piirkond. Kui seal on uuringud läbi viidud, suunatakse pilk ka teistesse piirkondadesse.

Omaette teema on Aegna saar. Seal tuleb silmas pidada inimtegevust kui loodust ennast. „Aegna saar ei ole lihtsalt roheala, vaid koht, kus inimesed elavad. Peame pidevalt mõtlema selle peale, kuidas tagada seda, et seal elavatel inimestel oleks võimalus elada aastaringselt, sest sealsed elanikud on väga oluline osa saare ökosüsteemist. Nad hoiavad saart ja jälgivad, et seal midagi ei juhtuks,“ lausus Svet.

Just mets on see, mis aitab siduda õhku paiskuvat süsinikku ning muuta meie elukeskkonda puhtamaks. Linna metsades on igasugune raietegevus keelatud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.