"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Kas kanepikaubandust võiks jõulisemalt piirata? (1)
21. november 2022
Foto: Pixabay

Postimees kirjutas, et Eesti kanepipoodidesse on jõudnud psühhoaktiivsete omadusteta kanepi kõrval müügile ka heksahüdrokannabinool (HHC), mis jääb oma toimelt vaid 20% võrra alla klassikalisele illegaalsele marihuaanale (THC).

Kohtuekspertiisi instituudi keemiaosakonna juhataja Peep Rausberg selgitas väljaandele, et instituut puutus HHC-ga kokku suhteliselt hiljuti. Selle aasta suvest on HHC-d sisaldavaid esemeid narkoekspertiisi ja uuringutele toodud vaid paar korda. Kuna HHC-d praegu keelatud ainete nimekirjas ei ole, jääb politsei kidakeelseks, viidates vähestele kokkupuudetele selle ainega. Üldiselt müüakse seda veipimise vedeliku padrunitena ja praegu ei paista Eesti võimud kiirustavat aine keelamisega, ehkki liiale minnes võib end sellega, nagu ka illegaalse marihuaanaga, oimetuks tarbida.

Postimehe kirjutisele võiks taustaks lisada, et üldiselt on HHC vaid unustatud vana – 1947. a eraldas selle aine kanepist Illinoisi ülikooli keemik Roger Adams. Erilist populaarsust see kanepiprodukt ei omanud ning hakkas kasvõi Ühendriikides levima pärast seda, kui THC-d, mida me tunneme rahvakeeles illegaalse marihuaanana, järjest enam piirama hakati. Tegemist on seega nö tõusva trendiga kanepikaubanduses. Seni pole riigid sellega kaubitsemist veel piirama asunud.

Ühendriikides kui narkopoliitika ühes suunaandjas on asi üsna segane: ühtedel andmetel on HHC kõikides osariikides täiesti legaalne, teised väidavad mingitele teistele seadustele viidates, et kuna toode on lähedane THC-le, on ta illegaalne. Ilmselt tuleks Eesti ametkondadel hoida kätt nö pulsil ja tekitada piiranguid, kui HHC liialt levima hakkab.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Mees
30. nov. 2022 09:46
Kõik hea keelatakse ära aga iga nurga peal võid ennast surnuks juua.. tavaline eesti tase