"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Maailma veebikauplemishiiglaste langus on jõudnud Eestisse (0)
21. november 2022
Foto: Pixabay

Kui IT näis seni olevat justkui imevaldkond, mida majandussurutis ei paistnud koroonaajalgi puudutavat, siis nüüdne majanduskriis rapib ka seda sektorit üsna karmilt. Postimehe andmetel tahab näiteks Pipedrive Eestis kaotada 79 enamjaolt kõrgepalgalist töökohta.

Tänavu kolmandas kvartalis töötas ettevõttes 557 inimest ja keskmine palk oli firmas maksu- ja tolliameti andmetel 3500 eurot puhtalt kätte. Koondasid aga ka Starship, Zego jt IT-ettevõtted. Kas ja kuivõrd Eestis asuvad IT-ettevõtted kriisi üle elavad, sõltub muidugi maailma majandusest laiemalt. Internetipõhised kaubandus- või platvormiteenuse hiiglased üle maailma kannavad suuri kahjusid.

Tõenäoliselt ei kujune sellest samasugune mulli lõhkemine nagu pankade krahh 2008, kuid tagasilöögid on tõsised.  Amazon, Uber, Alphabet jt raporteerisid juba kevadel esimese kvartali enam kui miljardi dollarilisest kahjumist. Taustaks on siin tarnekettide purunemine Vene-Ukraina sõja mõjude tõttu jpm. Uber kui sõiduteenuse pakkumise platvorm sõltub näiteks vägagi kütusehindadest. Amazon ja Meta on mõlemad lasknud üle maailma lahti suurusjärgus 10 000 inimest, aga nemad pole ainsad.

Kuigi IT-ettevõtted püüavad tagasilööke maskeerida igasuguste suitsukatte-sõnadega ümbergrupeerumistest, on esimest korda tekkinud kartus, et nendesse investeerimine on praegusel ajal pisut riskantne. Üks on selge: IT-valdkonna koondamised panevad ka Eestis piiri peale kiirele palgakasvule selles valdkonnas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.