"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
TARMO KRUUSIMÄE: Liiklust tuleks piirata ohtlike ristmike ja lasteaedade juures (0)
21. november 2022
Tarmo Kruusimäe Foto: Mats Õun

Linn soovib keskkonna ja liiklusturvalisuse nimel vähendada kesklinnas teatud kohtades kiirust 40-30 km/h. Uurisime, kuidas linlased piirkiiruse alandamisse suhtuvad.

Liiklust tuleks piirata ohtlike ristmike ja lasteaedade juures
Riigikogu liige Tarmo Kruusimäe

Eesmärk iseenesest on pigem suur ja sujuv läbilaskevõime. Üldine loogika ütleb, et kohad, kus tuleks autode kiirust linnas piirata, on avariiohtlikud ristmikud ning kurvid, kus tihti toimuvad avariid. Aga ka asumite siseteed, lasteaedade ja põhikoolide ümbrus.

Praegu on õuealadel kiirus piiratud ja see on mõistetav, sest seal mängivad ju lapsed. Mõistlik kiirus sõltub kohast – näiteks Järvevana teel võiks see suvel olla kuni 90 km/h. Tallinnas peaks kehtima nn rusikareegel: peamised magistraalid on kiiremad, et läbilaskevõimet parandada.

Keskkonna seisukohalt on parem kiire kui aeglane liikumine. Ummikus tiksuvad autod saastavad keskkonda rohkem. Liiklusohutuse puhul on nii ja naa. 30-ga venimine muudab autojuhid lohakamaks, paljud nokitsevad nutitelefonis, aga samas kokkupõrkel ei ole kiirused suured.

Mina ise iga päev autoga ei sõida, tuginen isiklikule ühistranspordi kasutaja arvamusele. Liigseid kiirustajaid olen märganud küll kõikjal, aga valdav osa siiski arvestab teiste liiklejatega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.