"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
arvamus Karmo Kuri: Eeskujulik kodanik arvestab naabritega ja hoolib ümbruskonnast (2)
22. november 2022
Karmo Kuri Foto Ilja Matusihis

Eestis on varsti pea veerand sajandit tähistatud 26. novembril kodanikupäeva. Võib-olla paneb see tähtpäev nii mõnegi esmapilgul õlgu kehtima, aga kui korraks võtta hetk ja mõelda, siis tublid kodanikud on laiemalt võttes riigi, aga kitsamalt oma väikese kogukonna alustalad. Ühed kodanikuühiskonna kolmest komponendist.

Usun, et mõistet «kodanikuühiskond» on paljud kuulnud. Vabaühenduste liidu portaal Hea Kodanik võtab selle hästi kokku: «Tugevaks kodanikuühiskonnaks on vaja suutlikku avalikku sektorit, tugevat erasektorit ja aktiivset kolmandat sektorit ehk teisisõnu – kodanikke.»

Inimesed sageli ei hooma, missugune vägi neis peitub. Tubliks kodanikuks olemine algab tegelikult väikestest asjadest. Kas või arusaamisest, et kodu ei lõpe korteriukse või aiaväravaga, et arvestatakse naabritega ja hoolitakse ümbritsevast. Aga kui nõmmekas osutub veel ka sädeinimeseks, kes innustab teisigi ja kutsub tegutsema? Ühistegevuses avastatakse, et nii on võimalik isegi mägesid paigast liigutada.

Nõmmel ei pea näiteid kaua otsima. Kogukonna initsiatiivil on toimunud erinevaid ettevõtmisi, alates piirkondlikest talgupäevadest ja lõpetades suurte üritustega, mis toovad uudistajaid ja külalisi meie mõnusatele kitsastele tänavatele kaugemaltki. Viimastest tooksin kindlasti välja Nõmme laulu- ja tantsupäeva traditsiooni taastamise, kogukonnapeo «Roheliste väravate tänav» ja Sõbra tänava sügislaada ning hoovimüügipäevad.

Tore kodanikualgatuslik ettevõtmine oli 12. novembril Kurni tänava elanikel. Tänava 95. sünnipäeva puhul korraldati jalutuskäik põhimõttel «kurnikalt kurnikale». Eesmärk oli tutvuda naabritega, elavdada kogukonda ja jagada üksteisega oma tänava, sealsete majade ja elanike lugusid. Usun, et see on midagi sellist, mida tasuks mujalgi proovida.

Kuigi vahepeal oli pool sajandit sunnitud katkestusi, on Nõmmel olnud aktiivne seltsielu väga pikalt. Heites pilgu ajalukku, siis vanim selts – Nõmme Heakorra Selts – loodi 1908. aastal. Nagu on märkinud ajaloolane Leho Lõhmus, oli tol ajal tegemist omamoodi parlamendiga, mis koondas kohalikke mõjukaid inimesi.

Heakorra seltsi kõrvale on viimase 30 aasta jooksul tekkinud teisigi ühendusi, kellega linnaosavalitsusel on olnud hea koostöö. Isegi nendel puhkudel, kui mõnes küsimuses ollakse esialgu eriarvamusel, teeme konstruktiivset koostööd. Eesmärk on meil ju üks – et Nõmme oleks Nõmme.

Olen veendunud, et nii nagu mõjutab kodukoht seal elavaid inimesi, annavad ka inimesed sellele paigale oma näo. Nõmme on vaieldamatult väga omanäoline piirkond, kelle kodanikele on identiteet tähtis. See on ju ammu teada fakt, et kui nõmmeka käest küsitakse, kus ta elab, on pea alati vastuseks, et Nõmmel, mitte Tallinnas.

Olgu sellega, kuidas on, aga üks on kindel – tublid kodanikud ja ühtehoidvad kogukonnad on nii Nõmme kui ka Tallinna jaoks väärtus. Head saabuvat kodanikupäeva!

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kooskõlastus
22. nov. 2022 19:12
http ://kodu.postimees.ee/3670923/korterit-voi-maja-ei-saa-omavoliliselt-umber-ehitada http ://www.ohtuleht.ee/599723/loata-kodulaiendus-tuleb-viia-seadustega-kooskolla
talumiskohustus
22. nov. 2022 19:06
h ttps://kodu.postimees.ee/4252059/seadus-kohustab-suurt-osa-naabrite-ebameeldivast-kaitumisest-lihtsalt-taluma h ttp://media.voog.com/0000/0036/5677/files/Mrahiring_juhis.pdf