"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Eluga riskides testivad lapsed ja noored esimese jää tugevust (0)
23. november 2022

Esimesed külmad ilmad on tekitanud Õismäe tiigile õhukese jääkihi, mis meelitab uudishimulikke lapsi ja noori üle piirete ronima ning jää tugevust proovile panema. Haabersti linnaosavalitsus ja päästeamet tuletavad meelde, et habras jää ei kanna kindlasti veel inimest ja seetõttu on praegustes oludes jääle minek eluohtlik!

Haabersti linnaosavanem Oleg Siljanov sõnas, et lisaks tiigile on Haabersti linnaosas ka teinegi siseveekogu, milleks on Harku järv ning ohtlikult õhukesele jääle minejaid on linnaosas kahjuks palju. „Soovimegi siinkohal lastevanematele südamele panna, et palun rääkige lastega kodus üle hapra jääga seonduvad riskid ning olge ka ise eeskujuks. Kui märkate hädalist või vajate ise abi, siis tuleb esimesel võimalusel helistada hädaabinumbril 112,“ ütles linnaosavanem.

„Kahjuks peame tõdema, et mitte ainult lapsed vaid ka täiskasvanud näitavad sageli lastele halba eeskuju. Olen ka isiklikult käinud viimastel päevadel mitmeid kordi lapsi ja noori tiigijäält ära ajamas ning selgitamas kui ohtlik selline tegevus on ja mis selline põnevuse otsimine ning katsetamine võib endaga kaasa tuua. Sel aastal on rekonstrueerimistööde käigus ümber Õismäe tiigi rajatud ka piire, mis tähendab, et tiigile minna ei tohi, kahjuks aga ronitakse sellest üle ja otse ohtlikult õhukesele jääle,“ rääkis Siljanov ning lisas, et tegelikult on veekogusid terves Eestis väga palju ja siinkohal tuleb lapsevanematel ikkagi teha kodus põhjalikku selgitustööd, mis on lubatud ja mis mitte ning millised traagilised tagajärjed sellisel käitumisel olla võivad olla.

Päästeameti kommunikatsioonjuhi Liina Valneri sõnul on miinuskraadid tõepoolest osadele siseveekogudele õhkõrna jääkihi tekitanud ning lapsed ei kipu teadvustama riske, mis õhukesele jääle minekuga kaasnevad. „Selleks, et mitte ohtlikku olukorda sattuda, on äärmiselt oluline, et lapsevanemad oma lastel silma peal hoiaks ning haprale jääle minemise riske selgitaks. Kõige parema veeohutusalase info, mida lapsevanematel tasub lugeda ning lastele edasi anda saab veebilehelt veeohutus.ee. Veetemperatuur on praegu kõigest paar kraadi üle nulli ning nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem,“ ütles Valner.

Kui märkad hädasolijat, siis helista viivitamatult numbrile 112.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.