"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Euroopa Parlament kuulutas Venemaa terrorismi toetavaks riigiks (0)
23. november 2022
Foto Pixabay

Kuna Venemaa korraldab Ukraina tsiviilisikute vastu järjekindlalt jõhkraid rünnakuid, kuulutas parlament Venemaa terrorismi toetavaks riigiks.

Kolmapäeval võttis parlament vastu resolutsiooni, mis juhib tähelepanu Vene vägede ja nende käsilaste hirmutegudele ning Ukraina tsiviilelanike vastu suunatud sihilikele rünnakutele.

Näiteks purustab Venemaa Ukrainas tsiviilinfrastruktuuri ning paneb toime rahvusvahelise õiguse ja humanitaarõigusega vastuolus olevaid terroriakte ja sõjakuritegusid. Seetõttu kuulutas Euroopa Parlament Venemaa terrorismi toetavaks ja terroriakte kasutavaks riigiks.

Kuna ELil puudub praegu ametlik terrorismi toetava riigi määratlus, soovib parlament, et EL ja liikmesriigid looksid vajaliku õigusraamistiku. Seejärel tuleb arutada Venemaa kandmist terrorismi toetavate riikide nimekirja. See võimaldaks võtta Moskva režiimi vastu kasutusele uued karmid meetmed ning piirata oluliselt ELi suhteid Venemaaga.

Samuti tahab parlament, et nõukogu kannaks terroriaktidega seotud isikute, rühmituste ja üksuste ELi nimekirja Wagneri grupi, 141. motoriseeritud erirügemendi, mis on tuntud ka kadõrovlaste nime all, ning teised okupeeritud Ukraina aladel tegutsevad ja Venemaa rahastatavad relvastatud grupid, relvarühmitused ja käsilased.
Isolatsioon ja 9. sanktsioonipakett

Parlament kutsub Euroopa Liitu üles Venemaad rahvusvaheliselt paremini isoleerima, näiteks rahvusvahelistes organisatsioonides ja ühendustes, nagu ÜRO Julgeolekunõukogu.

Parlamendi hinnangul tuleks võimalikult palju piirata ka diplomaatilist läbikäimist Venemaaga ning ELi kontakte Venemaa ametiasutuste esindajatega. Lisaks tuleks keelata ja lõpetada ELis Vene propagandat levitavate Vene riigiga seotud asutuste tegevus.

Kuna Kremli režiim korraldab Ukraina tsiviilisikute vastu järjest jõhkramaid terrorirünnakuid, peaksid ELi liikmesriigid ja nõukogu kiiresti kokku leppima üheksandas Moskva vastases sanktsioonipaketis.

Lisaks peaksid liikmesriigid ennetama, uurima ja karistama juba kehtestatud sanktsioonide mittetäitmist ning otsima koos Euroopa Komisjoniga viise mõjutada riike, kes aitavad Venemaal kehtestatud sanktsioonidest mööda hiilida.

Resolutsiooni poolt hääletas 494 ja vastu 58 parlamendiliiget, erapooletuid oli 44.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.