"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Täna algava festivali Jõulujazz avab kodumaine pop-soul lauljatar Anett (0)
25. november 2022

“Sel aastal on kuidagi ootamatult või oodatult fookusesse kerkinud  kodumaiste ja välismaiste muusikute koostöö. Paljud eestlased on meelitanud endaga lavale välismaised artistid. Mõnele saabuvale välisartistile oleme ise pakkunud mõne kohaliku muusiku kõrvale, et tekitada sellist ägedat erinevate maade sünergiat,” rääkis Jõulujazzi projektijuht Maret Mikk.

27. korda toimuv festival Jõulujazz alustab täna kontserdiga Vaba Laval, kus oma teist täispikka stuudioalbumit „Late to the Party” esitleb Anett. Koos lauljatariga esineb bänd laiendatud koosseisus ning oodata on ka  üllatuskülalist. 

Laupäeval, 26. novembril esinevad Vabal Laval Janno Trump Clarity Ensemble, solistiks tunnustatud Rootsi jazzlauljatar Viktoria Tolstoy. Esitusele tulevad rootslanna armastatumad lood Abba, Cecil Norby jt sulest ning kavast ei puudu ka Janno Trumpi laulud ja instrumentaalpalad ansambli debüütalbumilt „Up North”.

“Esitlusele tuleb nii minu enda looming, mis ilmus minu ansambli Janno Trump  Clarity Ensemble esimesel albumil, mis aprillikuus välja tuli. Kuid isegi vaata, et natukene rohkem on kontserdil kuulda Viktoria Tolstoy poolt lauldud lugusid. Nii, et ühte koma teist ja ka kolmandat,” täpsustas Trump.

Festivali fookuses on välisartistide ja Eesti muusikute koostööd. Festivali peaesineja, päikseline USA bassivirtuoos ja laulja Richard Bona, esineb 6. detsembril Alexela Kontserdimajas koos Estonian Dream Big Bandiga Siim Aimla juhatusel. “Bona on maailmakodanik, kelle repertuaaris on muusikat igast ilmakaarest, kuid kõige südamelähedasem on talle sünnimaa Kameruni muusika. Bona kontsertide soe ja humoorikas õhkkond loob erilise sideme muusiku ja publiku vahel,” kinnitas festivali programmijuht Anne Erm.

Islandi pianist Eydís Evensen astub festivalil üles koos keelpillikvartetiga Prezioso; Maria Faust,Taani plokkflöödivirtuoos Michala Petri ning Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel toovad publikuni Fausti uudisteose „Si vis amari, ama“. Trios „State of Flow“ musitseerivad koos saksofonist Lauri KadalippugaEuroopa tippklassi muusikud, Saksa pianist Florian Weber ning Poola multiinstrumentalist Bodek Janke löökpillidel. Tallinna Toomkirikus esitavad traditsioonilisi jõululaule eelmisel nädalal ilmunud duoalbumilt „Christmas Songs“ tunnustatud Norra muusikud saksofonist Trygve Seim ning pianist Andreas Utnem. Trio Darrifourcq/Hermia/Ceccaldi toob meieni Euroopa nüüdisjazzi värske hinguse ning Ameerika vokaaljazzi parimaid traditsioone esindab lauljatar Dana Masters

Marvi Vallaste esitab kavas „Tribute to Natalie & Nat King Cole“ aegumatuid r’n’b ja jazzilugusid isa ja tütre Cole’ide repertuaarist. See Pole See Trio toob publikuni Eesti tuntumad estraadilaulud värsketes seadetes. Raul Vaigla lõpetab oma 60. sünnipäeva-aasta pidustused koos MUBA bigbandi ning sõprade-muusikute Marie Vaigla, Robert Linna ja Tero Saartiga ning Raul Sööt toob lavale kava “Sümbioos #2” koos EMTA sinfonietta, jazzansambli ning solistidega. 

Jõulujazzi lõppkontserdil saab esmakordselt teoks Vene Teatri ja Jazzkaare ühisprojekt „Vene Teater laulab jazzi“, kus astuvad üles Vene Teatri laulvad näitlejad ning tuntud jazzmuusikud,tuues publikuni jazziklassika pärleid uutes seadetes. 

27. korda toimuv festival Jõulujazz 2022 teeb hingele head 25. novembrist 18. detsembrini. Kokku toimub festivalil 16 kontserti kolmes linnas ning esinevad muusikud 10-st riigist. Tutvu festivali kava ja artistidega Jazzkaare kodulehel. Pileteid Jõulujazzile saab osta Piletilevi müügipunktidest ja kodulehelt www.piletilevi.ee

Festivali Jõulujazz peasponsorid on JURA, Jazz Pesulad ja Eesti Päevaleht. Aastatoetajad on BMW Inchcape, Tallink, Aktaprint ja Nordic Hotel Forum. Toetavad Reval Café, Noblessneri sadamalinnak, Haage Vesi ja ERR. Oma maa muusikuid aitavad Eestisse tuua Kuninglik Norra saatkond Tallinnas ja Rootsi suursaatkond. Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja UNESCO muusikalinn Tallinn.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.