"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Eesti idapiiril töötavad tänasest ka Ukraina piirivalvurid (1)
26. november 2022
PPA

Täna asusid Eesti idapiiril tööle viis Ukraina piirivalvurit, kes abistavad kohalikke kolleege teadmistega Ukrainast, jagavad oma tööst parimaid praktikaid ning osalevad vajadusel sealt saabujate usutlemisel. Ukraina piirivalvurid saabusid meie idapiirile Euroopa piiri- ja rannikuvalveameti Frontexi kaasabil.

Ukraina piirivalvurid töötavad tänasest Narva ja Luhamaa piiripunktides, kus nad vaatlevad Eesti piiril toimuvaid kontrolle. Vajadusel saavad Eesti kolleegid kasutada Ukraina piirivalvurite taustateadmisi Ukrainast. Ka saab nende teadmiste abil parema selguse, milline on olnud Ukrainast saabujate teekond, kuhu nad soovivad edasi liikuda ning kuidas saab Eesti riik neile abiks olla. Täiendava Ukraina ametnike kaudu kontrollitud info pinnalt saavad Eesti piirivalvurid teha otsuse inimese üle piiri lubamise kohta kiiremini ja abi vajavale inimesele osutada ka abi kiiremini.

PPA piirivalveosakonna juhi Egert Belitševi sõnul otsis PPA erinevaid võimalusi, kuidas Ukraina piirivalvureid meie idapiirile kaasata ning tal on hea meel, et see Frontexi toel ka teoks sai. „Meie piirivalvuritel ja neile abiks olevatel Frontexi ametnikel on idapiiril keeruline väljakutse, sest neil tuleb iga päev sadade inimeste seast eristada need, kes päriselt põgenevad sõja eest ning kel ei ole õigust Eestisse tulla. Ukraina piirivalvurid saavad aidata meid teadmiste ja infoga, mille kontrollimine on seni nõudnud suuremat pingutust ja seetõttu ka enam aega,“ ütles Belitšev.

Ukraina kolleegid on esialgu Eestis tööl kuu aega, pärast mida otsustatakse lähetuse pikendamine. Ukraina piirivalvurite lähetamisega seotud kulud katab Frontex.

Viimastel nädalatel on ühe ööpäeva vältel Narva ja Kagu piiripunktide kaudu Eestisse saabunud keskmiselt sadakond Ukrainlast, kellest umbes pooled on transiidil.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Arvamus
26. nov. 2022 10:30
Ilmselt on see teada juba ka Venemaa piirivalvuritele, kes saavad nüüd vajadusel sealtpoolt tulijaid vähemalt hoiatada, et õnneliku ja muretu elu asemel euroopas võivad nad nüüd Eesti piiri ületades varasemast märksa suurema tõenäosusega sattuda Ukrainasse rindele või mõne sealse represiivametniku meelevalda koos kõigi sellest tulenevate fataalsete tagajärgedega. Meile Eestis on aga kasu sellest muidugi suur: surve ukraina põgenike poolt meie piirile ja sotsiaalhoolekandesüsteemile peaks lähitulevikus nüüd kindlasti märgatavalt vähenem!