"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
galerii Raekoja platsil avati jõuluturg, esimese advendiküünla süütavad linnapea Mihhail Kõlvart ja Tallinna praost Jaan Tammsalu sel pühapäeval kell 16.00 (1)
26. november 2022

Reedel avati Raekoja platsil traditsiooniline jõuluturg ning Tallinna kesksel jõulupuul süttisid tuled. Traditsioonilise esimese advendiküünla süütavad Raekoja platsi kuusel linnapea Mihhail Kõlvart ja Tallinna praost Jaan Tammsalu sel pühapäeval kell 16.00.

Vaata galeriid (56)

Pidulik jõuluturu avamine toimus reedel kell 18, kui jõulupuul süüdati küünlad ja algab valgusetendus „Tempus fugit“ („Aeg lendab“), mis projitseeriti Raekoja seinale. 10-minutilist audiovisuaalset-koreograafilist etendust saab näha vaid kolmel järjestikusel õhtul (R-P), ka esimesel advendil, 27. novembril kell 16, kui jõulukuusel süüdatakse esimene advendiküünal.

Traditsioonilisel advendiküünla süütamise pidulikul üritusel laulavad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Tallinna koguduste koorid – Püha Vaimu kiriku kammerkoor, Toomkiriku koor Laudate Dominum ning lauljad Jaani kiriku meeskoorist ja Harku tn Palvemaja meesansamblist, Kaarli kiriku Kontsertkoor, Jaani kiriku segakoor ja kammerkoor Activa, Peeteli koguduse kammerkoor ja Tallinna Kammerkoor koorijuhtide Veljo Reieri, Pärtel Toompere ja Eve Padari juhatusel. Tseremooniat juhib Priit Volmer.

Kesklinna vanema Monika Haukanõmme sõnul on Tallinna vanalinn ja ka jõuluturg pälvinud tähelepanu kõikjal maailmas ning valitud ka 2019. aastal Euroopa parimaks jõuluturuks. „Imeilus tuledesäras kuusk koos jõuluturu ja Eesti rahvakultuurist inspireeritud kultuuriprogrammiga loovad Raekoja platsi suurepärase õhkkonna, kus jõuluootus koheselt hinge poeb,“ ütles Haukanõmm. „See on üks põhjustest, miks jõuluturu külastamine on populaarne meie inimeste seas, olenemata vanusest, ning meelitab siia hulgaliselt välisturiste. Jõuluaeg pakub palju positiivseid emotsioone, hingerahu ning paneb nägema meie ümber kõike seda, mis päriselt oluline.“

Esimesel advendil saabub kohale kaua oodatud Jõuluvana ja jääb oma majakesse tublisid salmilugejaid ootama kuni Jõuluturu lõpuni. Kingisoove saab jätta Jõuluvana postkasti tema majakese seinal. Pere pisematele on taas avatud karussellid – seekord on neid tervelt kolm!

Tallinna Jõuluturg on avatud iga päev kell 10.00 – 20.00. Hilisõhtused jalutajad saavad turukioskitest kuumi jooke soetada veel kuni kella 22-ni ja R – L kuni kella 23-ni.

Jõuluturu lava on tänavu nii sisult kui vormilt rahvuslik: Hopneri Maja koostatud kultuuriprogrammis astuvad üles rahvatantsijad ja -muusikud üle terve Eesti, koostööpartneriteks Eesti Folkloorinõukogu, Eesti kooriühing, Eesti Rahvamuusika ja Rahvatantsu Liit.

Nädalavahetustel, reede õhtupoolikust pühapäeva õhtuni, astuvad igal täistunnil lavale uued esinejad, nende seas Leigarid, Sõleke ja Lüü-Türr. Ka Jõuluturu külalised ei jää peomelust puutumata – Sabatants käib ümber kuusepuu ja kaasa lüüa saavad kõik!

Lisainfo jõulusündmuste kohta: https://www.visittallinn.ee/est/külastaja/jõulud

Lisainfo jõulu kultuuriprogrammi kohta: http://christmasmarket.ee/

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Jalgratta parklat pole
28. nov. 2022 02:37
rohelised kaebasid, et neil pole jalgratast kuskile panna ja tõukse(kui tahavad 0,5 promilli teha) Selles osas siis maailma viimased nüüd, ikka Kaja oleks pidanud asja ajama :)

Seotud artiklid