"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
VIDEO VENE SÕJAPÕGENIK TÜRGIS: Sain aru, et Venemaal hetkel puudub igasugune võimalus, et areneda tsiviliseeritud moel (0)
26. november 2022
Dmitri Povilaitis

“Ma üritasin hinnata, mis on juba võetud ja mida võetakse maailmas ette Venemaa vastu. Tulin järeldusele, et kehtestatud sanktsioonidest täiesti piisab, et peatada tsiviliseeritud elu Venemaal. Ja sellest tulenevalt ma sain aru, et mul on tulevikus raske kasvatada oma last tsiviliseeritud riigis,” ütles eksklusiivses intervjuus Pealinnale Türgis Venemaalt põgenenud Jevgeni. 

Tere, öelge palun oma nimi ja mis põhjustel te sattusite Türki?

Minu nimi on Jevgeni. Põhjuseid, miks ma olen praegu Türgis on mitu. Aga üks on põhiline – see on praegune poliitiline situatsioon Venemaal, mis põhjustas sõja Venemaa ja Ukraina vahel. Mina hindasin kõikvõimalikke Venemaa arenguid poliitilisel areenil ja sain aru, et Venemaal on hetkel puudub igasugune võimalus, et areneda tsiviliseeritud moel. Kannatavad nii kultuur kui ka haridus ja majandus. 

Ja mina, kui väikese lapse isa soovin, et oleks kindel tunne järgmisel päeval. Loomulikult ma soovin, et laps oleks haritud. 

Sellest hetkest, kui Venemaa teatas veebruaris “erioperatsiooni” alustamisest, oli mul vaja umbes veel kuu aega, et oma abikaasa veenda Venemaalt lahkuma. See oli ühelt poolt raske otsus, aga teisalt oli väga lihtne oma asju kokku pakkida ja lahkuda, lootes, et elu läheb paremaks, vähemalt rahulikumaks. Me lihtsalt ostsime lennupileteid ja tulime Türki. 

Kas teil on olnud mingeid probleeme, kui te ületasite Venemaa piiri?

Tol hetkel probleeme ei olnud, sest see oli alles märtsi lõpp ja ületasime piiri ilma probleemideta. 

Ühesõnaga teil oli tunne, et asi paremaks ei muutu? 

Ma üritasin hinnata, mis on juba võetud ja mida võetakse maailmas ette Venemaa vastu. Tulin järeldusele, et kehtestatud sanktsioonidest täiesti piisab, et peatada tsiviliseeritud elu Venemaal. Ja sellest tulenevalt ma sain aru, et mul on tulevikus raske kasvatada oma last tsiviliseeritud riigis.

Kas teie sõit oli “sõit mitte kuhugi” või teil olid juba plaan, kus konkreetselt elada ja töötada?

Tegelikult me sõitsime tühjusse. Ainukene toetus oli minu naise õe poolt, kes juba mitu aastat elab siin Türgis. Tema aitas meid alguses kohalike kommetega ja seadusega, kohaneda ja üürikorter saada. Oleme tulnud terve perega – mina, minu naine ja meie kolmeaastane poeg. 

Kas võib öelda, et kõik, mis praegu teeb Venemaa võim, on teie jaoks täiesti vastuvõetamatu ja absurdne?

Mina olen üleüldse rahumeelne inimene ja olen tsiviliseeritud lahenduste pooldaja. Võib tõesti rõhutada, et olen patsifist. Minu jaoks on see sõda äärmiselt vastuvõetamatu ja minu jaoks seesugune konfliktide lahendus ei ole arusaadav. Mina olen rahu poolt.

Kui raske oli kohe alguses leida üürikorteri ja töökohta? 

Peab ütlema, et meile “vedas” selles mõttes, et sattusime esimesele laine tipule, kui olid kõige kõrgemad hinnad, sest meie Venemaa kodanike hakkasid vaikselt riigist põgenema. Aga sellest olenemata leidsime korteri juba esimese 10 päeva jooksul. 

Mis on praegune keskmine korteri üürihind Türgis?

Mõni päev tagasi ma just otsisin korterit oma tuttavatele, kes ka plaanivad lähiajal Venemaalt Antalyasse kolida. Selline korter, kus on üks magamistuba, elutuba ja köök, maksab umbes 1000 eurot või USD dollarit kuus. Ja peale seda on palju tingimusi, mis teevad korteri üürimise veel kallimaks. Näiteks mõni omanik soovib, et korteri üür on makstud pool aastat ette, sellele lisandub maakleritasu (ka 1000 eurot) ja siis nn deposiit viimase kuu eest. Meie pidime tol ajal maksma kaheksa kuud ette. See moodustas siis umbes 4500 USD. 

Kus te Venemaal elasite enne siia tulekut?

Meie tulime Sankt-Peterburgist, elasime väga heas rajoonis ja hea infrastruktuuriga. Mina olin oma eluga väga rahul. Aga siit tuleb ka teine põhjus, miks me siia tulime – kliima. Tahaks näha ikka rohkem päikest ja merd.  

Kas oletate, et kunagi lähete Venemaale tagasi?

Loomulikult, sest ma armastan oma kodumaad, inimesi, kes elavad Venemaal. Ma ei räägi kõigi eest, kuid enamusel on see noot hinges, see avarus ja sõbralikkus, mis oli inimeste sees, keda ma tundsin. Venelaste all ma mõtlen kõike slaavi rahvaid, ma ei tee nende vahel vahet. See on ilus ja rikas riik. Muidugi ma tahaksin tagasi tulla, aga mitte totalitarismi ja propaganda režiimi tagasi, mis on praegu täiesti pimestanud meie noort põlvkonna. Mina tahaksin elada vabas riigis, kus saab oma arvamust vabalt väljendada ja mitte karta see eest, et pärast keegi koputab öösel mu ukse ja mind viiakse teadmatus suunas kodust ära. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.