"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
PÖFF-i võitis esmakordselt Eestiga seotud film (1)
27. november 2022
Svetlana Aleksejeva/Pilt on illustratiivne

Pimedate Ööde filmifestivali peaauhinna võitis tänavu esimest korda film, mille on aidanud ekraanile tuua eestlased.

Islandi režissööri Hilmar Oddssoni must komöödia “Teekond emaga” jutustab kogu oma elu kiusaka ema käpa all elanud vanapoisist, kes asub pärast ema surma koos tema laibaga pikale teekonnale mööda konarlikke Islandi teid, et matta ema tema kodukülla. Kummalisi sündmusi ja kohtumisi täis teekonna käigus jõuab ta tagasi iseenda juurde.

“See film võlus meid oma läbipaistva ja lihtsa, kuid julge filmikeelega, peene huumoritaju ja vähenõudliku viisiga rääkida eraelu põletavatest küsimustest. See on film, mis ütleb meile, et kunagi pole liiga hilja,” resümeeris žürii, mida juhtis nimekas Ungari filmilavastaja Ildikó Enyedi.

Filmi kaastootjaks on Marianne Ostrat, heliloojaks Tõnu Kõrvits, monteerijaks Hendrik Mägar ja helirežissööriks Matis Rei.

Peaauhinnaga kaasneb 20 000 eurot, mille paneb välja Tallinna linn.

Filmi helilooja Tõnu Kõrvits võitis ühtlasi auhinna parima filmimuusika eest. “Selgelt eristuv, tundlik ja sügav muusikaline teekond, mis annab täpselt edasi peategelase arengut ja toetab filmi süžeed,” põhjendas žürii oma otsust.

Võidufilmi saab näha veel pühapäeval kell 17.30 Tallinna kinos Coca-Cola Plaza ja Tartu Athena keskuses.

Parima debüütfilmi auhinna sai Šveitsi režissöör Fisnik Maxville filmi “Osa mullast” eest – selles paljastab Balkani sõdade ajast pärit massihaua lahtikaevamine saladuse, mis sunnib esitama ebamugavaid küsimusi mineviku kohta.

Parima Balti filmi auhind läks Leetu: Vytautas V. Landsbergise ja Giedrius Tamoševičiuse ajalooline draama “Poeet” jutustab sõjajärgsetest aastatest – andekas kirjanik visatakse nõukogudevastaste värsside eest kirjanike liidust välja, aga värvatakse kohe NKVD poolt, et ta looks sideme metsavendadega.

Võistlusprogrammi “Kriitikute valikud” võitjaks kuulutas žürii Filipiinide režissööri Jun Robles Lana psühholoogilise kammerdraama “Meist, kuid mitte ainult” ja võistlusprogrammi “Põhjusega mässajad” parimaks Colombia lavastaja José Luis Rugelese muusikalise eluloofilmi “Mäss” – viimane räägib ühest maailma suurimast salsamuusikust Joe Arroyost.

Publikuauhinna pälvis Itaalia režissööri Marescotti Ruspoli film “Amuusia”, mille peategelane on viisikurt.

Kokku andis Pimedate Ööde filmifestival Alexela kontserdimajas toimunud tseremoonial välja 23 auhinda.

PÖFF-i juht Tiina Lokk nimetas festivali igati kordaläinuks ja tänas publikut, kes on pärast kaht koroona-aastat leidnud tagasi tee kinno – reedese seisuga oli müüdud juba ligemale 60 000 piletit, mis on võrreldav koroonaeelse ajaga.

Kuigi tänavused võitjad on selgunud, jätkub festival veel pühapäeval, kui teiste seas jõuavad ekraanile ka võidufilmid. 

PÖFF-i veebikinos saab festivalifilmide valikut vaadata alates 28. novembrist.

Pimedate Ööde filmifestivali esitlevad Elisa, Nordic Hotel Forum ja Toyota, suursponsoriteks on Forus, National Geographic, Postimees ja Cramo.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

RAHASTAMINE CHARLY KERKIR
28. nov. 2022 12:37
RAHASTAMINE CHARLY KERKIR Tere kõigile Suur tänu Jumalale CHARLY KERKIR minu teele tagasi toomise eest. Kõigi oma rahaliste vajaduste jaoks või kui teil on rahalisi raskusi, võtke lihtsalt ühendust selle imelise CHARLY KERKIR ga ja olete täiesti rahul. See suurepärane mees on mind just aidanud väikese summaga 55 000 € ja see on minu jaoks enam kui piisav. Ta on südamega mees, tänu sellele imelisele mehele sain ma oma elatustaset ja võlga tõsta. Kui vajate väikelaenu, võtke nendega ühendust ja te ei pea pettuma. E-post: charlykerkir@gmail.com Aitäh Märkus Kui te pole EESTIST, siis hoidke eemale