"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Koolide edetabel vihastab, aga keelata seda ei saa (0)
28. november 2022
Foto Albert Truuväärt

Taas on käes aeg, mil meedias seatakse koole edetabeliks riigieksamite tulemuste põhjal. Haridus- ja teadusministeerium seda muidugi hea pilguga ei vaata, ja ilmselt ka suurem osa lapsevanematest.
Kui meenutada 90ndaid, siis olid igasugused rikaste, ilusate jm tunnuste alusel ritta seatud inimeste edetabelid meedias tavalised, et end paremini müüa. Ajad on koos meediaga muutunud, kuid koolide edetabel on reliktina kandunud tänasesse päeva. Õhtulehes viidatakse, et pingerea tagumisest otsast on koole aastate jooksul rohkem kinni pandud kui esimesest.
Paraku on aga sellised edetabelid osakene kastiühiskonna ehitamisest, sest osa koole on justnagu n-ö edukad ja teised luuserid. Mõistagi käib rabelemine edukate hulka pääsemise nimel. Ainult et kõik sinna ei mahu, ja võidujooksus jäävad tõenäolisemalt kaotajaks väiksemapalgaliste üksikvanemate lapsed.
Seega võib öelda, et mida paksem on vanemate rahakott, seda paremad õpitulemused. Siit omakorda algab ahel: kui sa pole piisavalt edukast koolist, ei satu sa juba varakult piisavalt edukasse seltskonda. Hea kool tagab pääsu heasse ülikooli, sealne haridus ja sidemed peaks kindlustama piisavalt hea töö jne. Segregatsiooni uurijatel oleks siin kõvasti tegemist.
Rääkimata, et tegurid, mis ühes või teises koolis tulemusi mõjutavad, jäävad kõik varjatuks. Peale selle veel segased tunded, mida see tabel pedagoogide seas külvab. Mõistagi ei saa nende edetabelite avaldamist aga ära keelata.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.