"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
video Loomade varjupaiga kaudu jõuab omanikuni tagasi iga neljas kass, kõige enam kipub loomi kaotsi minema Lasnamäel, Nõmmel ja Põhja-Tallinnas (0)
30. november 2022

“Omanikud võiksid teavitada varjupaika, kui nende lemmikloom läheb kaduma. Tihtipeale tulevad omanikud loomale näiteks nädal aega hiljem järgi ja ütlevad, et nad ei osanud oma lemmikut varjupaigast otsida,“ rääkis Tallinna Loomade Varjupaiga administraator Pille-Riin Konrad.

 “Kui  meile tuleb kõne, et inimene on leidnud kaduma läinud looma, siis me saame koheselt anda omaniku kontaktid,” lisas Konrad.

Mida teha, kui kass või koer kaob ära? Sellest tuleks koheselt teavitada Tallinna Loomade Varjupaika. Sel aastal on sinna jõudnud üle 887 kodulooma,  keskmiselt vajab kolm  looma ööpäevas varjupaigaabi, et jõuda tagasi omanikuni. Tagasi omaniku juurde jõuab umbes 25% kassidest ja 76% koertest.

Kõige enam kipub loomi kaotsi minema Lasnamäel, Nõmmel ja Põhja-Tallinnas. Valdav enamus eksinud loomadest on kassid. Paljud inimesed ei mõista veel,  kui ohtlik võib linnakeskkond loomale olla, mistõttu lastakse kasse ka kergemini hulkuma.

“Kõige aktiivsemalt on registreeritud ja kiibitud koerad. Nendega on lihtsam. See on Tallinnas hästi toimima saadud. Tallinnas on koerte ja kasside kiibistamine kohustuslik, mis tähendab seda, et palju kiiremini loomad  jõuavad koju tagasi, palju lihtsam on nende omanikku tuvastada,” ütles Eesti Loomakaitse Seltsi esindaja Geit Karurahu.

Hetkel teadaolevalt hulkuvaid tänavakoeri Tallinnas ei ole. Hulkuvaid kasse, kes ei ole kunagi olnud kellegi kodukassid, leidub igas linnaosas, hinnanguliselt on selliseid loomi üle 100. Siiski enamik varjupaika jõudnud loomadest on omanud kodu ja mingil põhjusel sattunud tänavale.

“Tahaksin inimestele südamele panna, et kui märkate hulkuvat looma Tallinna tänavatel, siis kindlasti tasuks võtta ühendust varjupaigaga. Teinekord võibolla inimesed ei ole kindlad, kas see loom on nüüd hulkuv või ta on lastud niiöelda vabakäigule. Igal juhul tasub helistada,” lisas Varjupaikade MTÜ kommunikatsioonijuht Anni Anete Mõisamaa

Hulkuvast loomast saab teavitada Tallinna Loomade varjupaika  telefoninumbril 514 1431.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.