"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Pühapäeval toimuv aasta viimane muuseumipühapäev on varasematest suurema programmiga (0)
02. detsember 2022
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

Sel pühapäeval, 4. detsembril on käesoleva aasta viimane tasuta muuseumipühapäev. Muuseumipühapäevade algatus jätkub igakuise sündmusena ka 2023. aastal.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on muuseumipühapäevade programm aasta jooksul tasapisi aasta kasvanud. „Ka Aasta viimasel muuseumipühapäeval on uus liituja, Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljon ning seega saab sel nädalavahetusel külastada juba 14 erinevat muuseumit. Samuti oleme kokku leppinud, et jaanuarist liitub algatusega ka Nõmme muuseum,“ selgitas Oja. „Arvestades aina liituvaid muuseume ning tuhandeid külastajaid iga kuu on selge, et  muuseumipühapäevade algatus on oodatud ning Tallinna linn jätkab sellega ka 2023. aastal,“ lisas Oja.

Selle aasta viimasel tasuta muuseumipühapäeval toimub lisaks tavapärasele programmile Kiek in de Köki kindlustustemuuseumisse kuuluvas Neitsitornis ka traditsiooniline Eesti muuseumipoodide jõululaat. Kokku tulevad oma meeneid müüma muuseumid üle Eesti – Tervisemuuseum, Vabaõhumuuseum, Kunstimuuseum, Ajaloomuuseum jpt.

Tallinna Linnamuuseumi filiaalidest võib tänavusel advendiajal leida jõulumeeleolu veelgi – lastemuuseumi kaisukarukuuse, linnaelumuuseumi kõlvatu kuuse, vene muuseumi kogukonnakuuse ja ka fotomuuseumi installatsioonikuuse. Vaata, millised näevad välja kõik muuseumikuused.

Alates novembrist liitusid Tallinna muuseumipühapäevadega ka Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljon. Uus näitusepaviljon avas Lasnamäel Lindakivi keskuse kõrval aadressil Jaan Koorti 24 uksed 19. novembril 2022. Tallinna Kunstihoone kolis Lasnamäele ajaks, kui Vabaduse väljakul asuv legendaarne peamaja on kapitaalremondis.

“Kunstihoone liitub suurima heameelega muuseumipühapäevade algatusega, et kaasaegne kunst jõuaks veel rohkemate inimesteni,“ ütles Tallinna Kunstihoone juhataja Paul Aguraiuja. „Loodame lisaks, et teistes linnaosades elavad tallinlased võtavad koos kunstielamusega ette ka avastusretke Lasnamäel.”

Paviljoni avanäitus „Mis saab neist armsatest tüdrukutest?“ räägib naistest meeste ja meestest naiste taustal tänapäeval, kui on veel natuke minna õndsa ajani, kus „kõik naised vennad on, kõik mehed õed“. Paviljoni avanäitus jääb külastajatele avatuks kuni 5. veebruarini 2023.

Muuseumipühapäevade programmis osalevad Tallinna Linnamuuseumi kõik filiaalid: Vene tänaval kunagises kaupmehemajas tegutsev Tallinna Linnaelumuuseum (Vene tn. 17), Fotomuuseum endises Raevanglas (Raekoja 4/6), Tallinna esimene kogukonnamuuseum Kalamajas (Kotzebue 16), Miiamilla lastemuuseum Kadriorus (Koidula 21c), Peeter I majamuuseum (Mäekalda 2), Kiek in de Köki kindlustustemuuseum (Komandandi tee 2), Tallinna vene muuseum (Pikk 29a), kolm Tallinna Kirjandusmuuseumi Kadriorus: Vilde (Roheline aas 3), Tammsaare (Koidula 12a) ning Tallinna värskeim muuseum – Mati Undi muuseum (L. Koidula 17), Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (Kuri 5), Kultuurikeskuse Kaja galerii (E. Vilde tee 118), Lauluväljaku külastuskeskus (Narva maantee 95) ja novembris liitunud Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljon (Jaan Koorti 24).

2023. aasta tasuta muuseumipühapäevad toimuvad 8. jaanuaril, 5. veebruaril, 5. märtsil, 2. aprillil, 7. mail, 4. juunil, 2. juulil, 6. augustil, 3. septembril, 1. oktoobril, 5. novembril ja 3. detsembril.

Tasuta muuseumipühapäev on Tallinna linna algatus, et pöörata enam tähelepanu muuseumide igapäevasele tegevusele ja linna rikkalikule kultuurielule ning parandada selle kättesaadavust nii tallinlastele kui ka Tallinna külalistele.

Täpsem info: tallinn.ee/muuseumipuhapaev.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.