"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kas ja kes saab sundida perearsti? (4)
05. detsember 2022
Foto: Scanpix

Eesti Päevaleht kirjutas Pärnust pärit Anastassijast, kes oli kolinud Tallinna ning on siin tulutult endale ja oma väikelapsele perearsti otsinud. Ka need arstid, kelle nimistus peaks haigekassa kodulehekülje andmetel leiduma vabu kohti, on vastanud keeldumisega.

Üldiselt pakutakse haigekassas kõigepealt neid perearste, kellel alla 1600 patsiendi. Vaatamata konsultatsioonidele kõigi taseme terviseinstantsidega on Anastassijal perearst siiski leidmata jäänud. Kuigi haigekassa on lubanud asja uurida, peitub uba selles, et perearstid ongi väga üle koormatud ja arstkond üldse vananenud. Ja kuigi nad justkui on kohustatud lisapatsiente nimistusse lisama, nad seda ikkagi ei tee, ning pole ka ühtegi mehhanismi, mis saaks neid sundida. Seda enam, et formaalselt on ju tollel naisel perearst Pärnus olemas.

EPL-i kirjutise taustal võiks ühtlasi meelde tuletada, et perearstindus loodi meil turg-reguleerib-kõike süsteemist vaimustumise kõrgaastail, 1990ndatel, ja tegemist on eraettevõtjatega. Nende edukusest raha teenimise vallas on avaldatud majandusmeedias edetabeleid. Kui mõni teine teenindaja ütleb, et tal on pikk järjekord, minge minema, siis pole ju samuti kellegi peale kaevata. Süsteemi reformimise vajadusest on räägitud aastaid. Pidevad kriisid pole muidugi lasknud perearstinduse ümberkorraldamisel poliitilises agendas püsida.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kes on kes
11. dets. 2022 21:28
https://tervisetrend.ee/perearst
temaatik
7. dets. 2022 22:34
h ttps://et.wikipedia.org/wiki/Ravikindlustuseta_inimesed_Eestis Ravikindlustuseta inimeste täpne arv Eestis ei ole teada. Rahvaarvu ja ravikindlustatud inimeste arvu järgi tuletades oli Sotsiaalministeeriumi andmetel 2021. aasta alguses ravikindlustuseta 64 467 inimest ehk 4,8% elanikkonnast. Varem on andmed ravikindlustuseta inimeste hulga kohta oluliselt lahknenud, näiteks 2008. aastal oli Eestis Sotsiaalministeeriumi andmetel ravikindlustuseta inimesi 56 811, Õiguskantsleri Kantselei korraldatud uuringu (ilmunud 2009) kohaselt 89 313. h tt ps://tervise.geenius.ee/rubriik/uudis/eestis-on-perearstita-ule-21-000-inimese/ Perearsti nimistusse kuulumine on võimalus, mitte kohustus. Eestis on umbes 20 000 inimest, sealhulgas lapsed, kellele ei ole terviseamet üldse perearsti määranud. Igal inimesel on küll õigus ise valida endale perearst, kuid kui seda ei tehta, peaks terviseamet määrama perearsti isiku alalise elukoha järgi. Ameti tervishoiukorralduse ja toimepidevuse osakonna peaspetsialist Grete Must märgib aga, et terviseamet saab perearstita inimese nimistusse määrata, kui inimene selleks ise soovi avaldab. Terviseametil puudub info selle kohta, kui palju inimesi üleüldse Eestis perearstita on.
variant
6. dets. 2022 17:28
haigekassa.ee/perearsti-valimine-ja-vahetamine tervis.postimees.ee/4319623/lihtne-juhend-kuidas-vahetada-perearsti
rootslaste master-plan
5. dets. 2022 17:50
https://kesknadal.ee/2019/01/17/arstiabi-kriis-eestis-mis-miks-ja-kuhu/