"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Ained postiga? MTA teavituskampaania hoiatab keelatud ainete tellimise eest (0)
05. detsember 2022

Maksu- ja Tolliamet (MTA) käivitas kampaania „Ained postiga? Arvesta karistusega.“, mille eesmärk on tõsta teadlikkust ja hoiatada, et posti teel keelatud ainete tellimine toob kaasa karistuse. 

MTA uurimisosakonna narkotalituse juhi Raul Koppelmaa sõnul on internetikaubanduse kasvuga aasta-aastalt suurenenud ka posti teel erinevate keelatud ainete tellimine. „Välismaalt kaupa tellides tuleb kindel olla, et see on lubatud. Näiteks teatud aineid, mida on Eestis lubatud osta vaid retseptiravimina, ei tohi välismaalt ilma retseptita tellida. MTA jälgib regulaarselt piiriülest kaubandust ja üha sagedamini avastame saadetiste seast keelatud aineid, mis toob tellijale kaasa kriminaalmenetluse,“ sõnas Koppelmaa. 

Käesoleval aastal on alustatud 171 kriminaalasja, millest 40 on seotud just erinevate psühhotroopsete ravimitega ning alustatud 184 väärteomenetlust, millest 10 on olnud seotud psühhotroopsete ainete tellimisega. Peamiselt tellistakse modafiniili, armodafiniili, diasepaami, tramodooli ja klonasepaami ja kogused jäävad keskmiselt 30-100 tableti kanti.  

„Teadmatus vastutusest ei vabasta, mistõttu tuleb enne tellimist vähimagi kahtluse korral kontrollida, ega tegu pole keelatud ainega,“ soovitas Koppelmaa. 

Kampaania „Ained postiga? Arvesta karistusega.“ algas 22. novembril, mil erinevatesse spordiklubidesse, haridusasutustesse ja pakiautomaatidele paigaldati kleebised QR-koodiga, mis napisõnaliselt küsis: „Ained postiga?“. Kleebiselt QR koodi skännimine viib MTA veebilehele, kus saab tutvuda, milliste ainete postiga tellimisel tuleb olla tähelepanelik ja milliseid kindlasti tellida ei tohi. Tiiserkampaaniana mõeldud perioodile järgneb laiem reklaam- ja teavituskampaania, mille eesmärk on jõuda laiema sihtgrupini ja panna inimesi mõtlema sellele, et ühe postipakiga ei maksa oma tulevikku rikkuda.  

Posti- ja kullersaadetistes ei tohi saata ega tellida: 

  • narkootilisi ja psühhotroopseid aineid  
  • ravimeid, mis neid aineid sisaldavad 
  • uudseid ravimeid, millel Eestis kasutusluba puudub 
  • suitsuvabasid tubakatooteid nagu näiteks e-vedelikud, ühekordsed e-sigaretid, mokatubakas 
  • relvi ja laskemoona 
  • pisar- ja närvigaasi balloone 
  • mürgiseid aineid 

Tutvu põhjaliku nimekirjaga siin. 

5. detsembri seisuga on eelteavitusena mõeldud QR-koodi skänninud juba üle 3800 huvilise. Koppelmaa sõnul oli eesmärk sihtgrupis huvi äratada ja ärgitada end keelatud ainetega paremini kurssi viima: „QR-koodi kleebised olid mõeldud isutekitajatena, et viia vajalik info otse sihtgrupini. Me loendasime vaid skänneerimiste arvu ega kogunud isikuandmeid. MTA veebilehe keelatud ainete tellimise eest hoiatav alamleht koos selgitava info ja olulise teabega pani loodetavasti oma plaanidest loobuma nii mõnegi tulevase süüdistusaluse,“ lisab Koppelmaa.  

Kampaaniaga liitusid Tartu Ülikool, Tallinna Ülikool, Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Tehnikaülikool (TalTech), Tallinna Tehnikakõrgkool, Tallinna Ehituskool ning Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus. Samuti äratasid kleebised suurt tähelepanu spordiklubides MyFitness ja Gym! ning DPD ja Itella pakiautomaatidel. Rohkem teavet selle kohta, milliseid aineid postiga tellida ei tohi, leiad Maksu- ja Tolliameti lehel: https://www.emta.ee/eraklient/e-teenused-maksutarkus/maksu-ja-tollitarkus/ained-postiga 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.