"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video ja fotod Patarei Merekindlusele väljastati ehitusluba, hoone ümberehitus algab 2023. aastal (0)
05. detsember 2022

Patarei Merekindluse hoonetekompleksi arendaja US Real Estate sai Tallinna Linnaplaneerimise Ametilt loa ehituse alustamiseks. Muinsuskaitse all oleva suuremahulise ja keeruka kompleksi projekteerimisega tegeles enam kui 100 inimest – kaasatud oli 33 projekteerimisettevõtet ning erinevad uuringu- ja konsultatsiooniettevõtted. Ehitusloa protsessi menetles 16 ametkonda.

Vaata galeriid (12)

Patarei Sea Fortress 2026 from US Real Estate on Vimeo.

Meie suurim väljakutse on olnud nii arvuka meeskonna ühise eesmärgi nimel pingutama panemine,“ ütles US Real Estate ehitusdirektorTarmo Pohlak. „Eestis ei ole varem sellist muinsuskaitse all olevat mahtu ühekorraga projekteeritud ja ehitusluba menetletud. Tavapärasest enam oli vaja teha projekteerimisele eelnevaid uuringuid ning sellest tulenevalt oli rohkem ka erinevate osapooltega suhtlemist, läbirääkimist ja kompromisside otsimist. Kõik ametkonnad olid projekteerimise ja ehitusloa menetluse protsessis konstruktiivsed ning koostöö oli hea. Soovin kõiki selle eest tänada!“

„Patarei Merekindluse kordategemine on oluline investeering meie ajaloolise pärandi säilitamisel ja linna merele avamisel. Seetõttu hoiame  linnavalitsuses pöialt, et halvenev majanduskeskkond ei takistaks merekindluse renoveerimist ja ehitus läheks võimalikult kiiresti käima. Kui Patarei Merekindluse ala saab korda, siis on suur tükk mereäärest Tallinnast jälle ilusam,” ütles Tallinna Linnaplaneerimise juhataja asetäitja Oliver Alver.

Patarei Merekindluse eelprojekt sai valmis 2022. aasta märtsis ning seejärel alustas USRE ehitusloa taotlemisega. Paralleelselt eelprojektiga koostatud hoonetekompleksi põhiprojekt valmis juulis ja augustis kuulutati välja ehitushange. Patarei Merekindluse ümberehitus algab 2023. aastal.

2026. aastaks saab Patarei Merekindlusest üks ainulaadsemaid komplekse Eestis, kus stiilipuhas 19. sajandi kindlus kohtub moodsa arhitektuuriga. Paik, mis seob kokku äri ja vaba aja, töö- ja seltsielu. Hoone saab olema kordumatu segu ajaloolisest ja kaasaegsest arhitektuurist.

Kompleksis on kokku 32 200 m2 üüripinda, kuhu tulevad kontorid, restoranid, kohvikud, sündmuskeskus, toidupood, pagaritöökoda, lillepood, lemmikloomakauplus, pruulikoda, noorte huvikeskus, kunstigalerii ja muuseum. Lüneti hoovi katab unikaalse tehnilise lahendusega katus, mille all saab töötada loomuliku päikesevalgusega. Merepoolsele küljele arendatakse 310-meetrine promenaad, mis ühendab Kalaranna kvartali ja Noblessneri.

„Praegu taotleme merekindluse kõrval asuva Vesilennuki 2 kinnistu uute hoonete ehitusluba ja loodame selle koostöös heade ametnikega veel käesoleval aastal kätte saada,“ ütlesTarmo Pohlak. 

US Real Estate on Urmas Sõõrumaale kuuluv kinnisvaraettevõte, mille portfellis on üle 100 000 m2 üüritavat pinda ja üle 200 000 m2 arenduses olevat pinda. Ettevõte omab äri-, haridus- ja spordikinnisvara ning arendab terviklikke äri- ja elukeskkondasid, sh Rotermann, Patarei Merekindlus, Golden Gate, Park Tondi. Ettevõtte kinnisvaraportfelli koguväärtus on üle 300 miljoni euro.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.