"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod ja video Vanalinnas avati traditsiooniline jõulusõimede tänav (0)
06. detsember 2022

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on lugu jõulusõimest üks läbi aegade enim kujutatud motiividest, mille juurde nii suurimad kunstnikud kui lugematu arv koolilapsi oma käsitöötundides ikka ja jälle tagasi tulevad. „On rõõm, et ka Tallinnas on kujunenud ilusaks traditsiooniks seda olulist lugu iga aasta uuesti jutustada ja veel sellisel imelisel viisil, mis tõepoolest iga mööduja korraks kuulama ja vaatama kutsub,“ lausus ta.

Vaata galeriid (27)

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on jõulusõime motiiv läbi aegade üks enim kujutatud motiiv. “Nii suured kunstnikud kui ka kooliõpilased tulevad üha uuesti tagasi selle juurde, kuna see on nii üldinimlik ja suure sõnumiga,“ lausus ta.

Vaata galeriid (24)

„Mina tegin kaks kuningat, Maarja ja ühe hobuse ka, sest kuningas tuli hobuse seljas. Hobusega jäin kõige rohkem rahule,“ ütles koolilaps Linda.

„Mu esimese klassi hea sõber, kes käib kunstiringis, proovis teha Joosepit, aga tal ei tulnud see üldse välja. Siis ta tegi sellest kuuse ja minu nukk sai hoopis uueks Joosepiks,“ lisas koolilaps Markus.

EELK peapiiskop Urmas Viilma sõnul on ta ise viibinud jõuluõhtul Austraalias ning seal oli jõulukuuski üsna vähe näha. “Jõulusõim võib olla see sümbol, mis aitab jõule tähistada. Meie kontekstis on aga jõulukuusk sama oluline kui jõulusõim,“ rääkis ta.

Selleaastane pidulik jõulusõimede tänava avamine toimus Raekoja ees, kus astuvad üles VHK gümnaasiumi kammerkoor dirigent Pille Raitmaaga ja kus osalevad Tallinna abilinnapea Kaarel Oja, kesklinna vanem Monika Haukanõmm, EELK peapiiskop Urmas Viilma, RKK piiskop Philippe Jourdan, MTÜ Maarjamaa Haridusselts juhatuse liige Katrin Raie ja Poola suursaadik Grzegorz Kozłowski.

„Kesklinna Valitsus tõstis jõulusõimede näitust esile ka 2015. aasta haridusteo auhinnaga. Sellest ajast saadik on traditsioon püsinud ja meelitanud vanalinna iga aastaga aina enam sadu tallinlasi ja linna külalisi,“ ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. „Avaldan kiitust ja tänu näituse eestvedajatele, kes on andnud vahepeal unustusse vajunud jõulutraditsioonile uue elujõu.“

Peale avamist moodustus rongkäik, mille ees kõndisid Maarja ja Joosep, piiskopid, diplomaatiline korpus ja linna esindajad, kellele järgnes koor ja teised osalejad.  

Rongkäik liikus regilaulu lauldes Kullasepa tänavalt Harju tänava nurgale, sealt Kuninga tänavale – Vanaturu kaela – Vene tänavale. Vahepeal põigati Apteegi tänavale, kus õnnistati Toomkooli sõim. Kõnniti kuni Vene 31 hooneni ja tullakse Vene 22 hoovi kaudu hoonesse, kus oli ootamas soe glögi ja piparkoogid.

Sellel aastal on välja pandud ligi 40 jõulusõime, mille loomises lõid kaasa Gustav Adolfi Gümnaasiumi, Tallinna Toomkooli, Vanalinna Hariduskolleegiumi ja Püha Miikaeli kooli õpilased, keda juhendasid nende kunstiõpetajad või VHK Kunstimaja ringide juhendajad.

Kindatehnikas sõime kudusid Püha Miikaeli kooli lapsevanemad ja õpetajad. Aidas olevad sõimed tegid nuku-ja käsitöömeistrid Ene Mellov ja Sirje Säär ning metallikunstnik Helen Poll.

Näitus jääb avatuks küünlapäevani ehk 2. veebruarini 2023.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.