"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Tallinn avas taotlusvoorud Järgmise aasta kultuurisündmuste toetusteks on ette nähtud 790 000 eurot (0)
07. detsember 2022
Kaarel Oja Foto: Mats Õun

„Tallinna linn on siin toimuvaid kultuurisündmusi toetanud alati ja otse loomulikult on see nii ka 2023. aastal,“ ütles Tallinna abilinnapea Kaarel Oja tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil. „Tänasest alates on neli erinevat taotlusvooru avatud. Toetusmahud, on mõnevõrra kasvanud – järgmisel aastal on erinevate kultuurivaldkondade toetusmeetmetele kokku ette nähtud suurusjärgus 790 000 eurot.

Oja sõnul viidi läbi põhjalik analüüs möödunud aastate meetmete osas, et järgmisel aastal meetmete rõhuasetusi korrigeerida. „Tegime seda selleks, et see raha, millega Tallinna linn toetab kultuurisündmusi, oleks maksimaalselt eesmärgipärane ja sellest oleks kõige rohkem kasu,“ põhjendas ta. „Juba praegu on Tallinna linna koduleheküljel üleval kogu 2023. aasta kalenderplaan, kus kõikide taotlusvoorude tähtajad, spetsiifika ja kriteeriumid on koondatud niimoodi, et kõigil kultuurikorraldajatel on pilt ees sellest, millistele tegevustele millal toetust saab taotleda.“

Oja avaldas heameelt selle üle, et toetuste mahud on mõnevõrra kasvanud. „Järgmise aasta erinevate kultuurivaldkondade toetusmeetmetele on kokku ette nähtud suurusjärgus 790 000 eurot, me oleme seda summat suurendanud,“ lausus ta. „Tulenevalt ka sellest, et me linnana korraldame ise pisut vähem ja väiksemate eelarvetega, eesmärgiga, et professionaalsetel kultuurikorraldajatel oleks võimalik seda toetust natuke rohkem saada.“

Rohkem keskkonnasäästlike üritusi eemal kesklinnast ja Põhja-Tallinnast

Järgmise muudatusena tõi Oja välja asjaolu, et uuel aastal pööratakse kõigi taotluste juures tähelepanu sellele, et nende sündmuste keskkonnajalajälg oleks võimalikult väikene. „Oma tõuke andis selleks ka see, et järgmine aasta on meil oluline rohepealinna tiitel,“ märkis ta. „Aga see võiks olla üks nendest asjadest, mis meile jääb. Me õpime nende sündmuste, millel paratamatult on arvestatav keskkonnamõju, keskkonnamõju sammhaaval aina vähendama. Me oleme loonud nendes taotlusmeetmetes põhjuse kõigil korraldajatel oma sündmus sellest vaatest läbi vaadata. Sealt edasi me tegelikult tahame läbi selle protsessi ka omalt poolt aidata järele sellega, et anda ideid ja jagada häid kogemusi mismoodi teised korraldajad seda teevad.“

Omaette fookus on Oja sõnul sel korral ürituste toetamine kaugemal linna tuiksoontest. „Paratamatult kipuvad koonduma kõik olulised suuremad sündmused elu tuiksoontele – Kesklinna ja Põhja-Tallinnasse,“ nentis ta. „Järgmise aasta taotlusvoorudes on meil väikene positiivne diskrimineerimise viis, et sündmused väljaspool Kesklinna ja Põhja-Tallinnat oleksid konkurentsivõimelisemad.“

Oja kinnitusel on eesmärk soodustada kultuurisündmuste toimumist üle linna ja mitte ainult seal, kus neid niigi palju on. „Lisaks sellele, et on oluline, et kultuurisündmused oleksid kättesaadavad ka nendes teistes linnaosades, siis tegelikult on alati ka väga huvitav, kui sündmused toimuvad ootamatutes kohtades,“ ütles ta.

Oja tõi veel eraldi välja taotlusvooru ürituste jaoks, mida korraldavad noored noortele. „Me tahame tuua noori aktiivselt panustama,“ rõhutas ta. „Paratamatult sellistes universaalsetes taotlusvoorudes võib alustajatel olla keeruline püsida konkurentsis tippudega. Me suuname selle ainult noortele läbi ühe eraldi ettenähtud taotlusvooru, mis jääb kevadesse.“

Tänasest on avatud neli taotlusvooru

Esimese vastavatud taotlusvoor puudutab Oja sõnul muusikaüritusi. „Tallinn on UNESCO muusikalinn ja juba sellest aastast alates on muusikasündmused eraldi taotlusvooruna ette nähtud,“ rääkis ta. „Uuel aastal tuleb muusikasündmustele kaks taotlusvooru, neist esimese tähtaeg on 31. jaanuar. Aga oma projekti saab hakata vormistama mittetulundustegevuste süsteemis juba tänasest. Aasta jooksul on muusikaprojektidele ette nähtud suurusjärgus 250 000 eurot, millele tuleb kaks taotlusvooru.“

Teine voor puudutab kõiki muid kunstivaldkondi peale muusika. „Nende esimene taotlusvoor lõpeb 15. veebruaril ja samamoodi aasta teises pooles tuleb ka teine taotlusvoor,“ ütles Oja. „Kolmandaks, selle aasta sügisel käivitasime me ühe uue, mõnes mõttes väga spetsiifilise toetusmeetme, milleks on elava muusika ja kontsertpaikade toetusmeede. Asja eesmärk on lihtne. Muusikalinnas peab muusika olema elav. Elava muusika kontsertpaigad on need, kus toimub statistiliselt kõige rohkem kontserte ja kus tegelikult aasta jooksul kõige rohkem inimesi meie enda muusikamaastikust osa saab.“

Neljas taotlusvoor puudutab Oja sõnul laulu- ja tantsupidu. „Tallinna linn on läbi aastate toetanud Tallinnas tegutsevaid laulu- ja tantsupeokollektiive, nii ka järgmisel aastal,“ lubas ta. „Selle taotluse tähtaeg on 28. veebruar, aga samamoodi tänasest on see voor avatud. Meie eesmärk on kõigile laulu- ja tantsupeo protsessis osalevatele kollektiividele pakkuda 600 eurot toetust selleks, et kõik kulud, mis laulu- ja tantsupeole minekuga ees seisavad, saaks maksimaalselt hästi kaetud.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.