"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Jõuluvanade maailmameister Äffy tuuritab vanalinnas: mõni laps soovib sooja tuba, mõni jälle, et saaks kõhu täis (0)
07. detsember 2022

„Kõik jõulupeod toimuvad õues, sest see on nii vahva,“ hõikab jõuluvana Äffy mööduvatele lastele. Pelgulinna lasteaia õpetaja Ruth Letunovitš vastas koos lastega, et nende jõulupeod toimuvad samuti ões.

Äffy, jõuluvanade maailmameister aastast 2005 sõidab oma jõulubussiga laulu saatel vanalinna luurele, et uurida, millises meeleolus on kohalik rahvas.

„Lastel on ninad punased peas. Kõigil on seda rõõmu nii palju, et see kohe aitab. Muidu on väikses saalis kõik koos, seal ei ole õhku ja batsillid liiguvad senini ringi. Te teate seda?“ lausus jõuluvana.

„Kas sööte ka vitamiine?“ küsis ta.

„Jaa!“ vastasid lapsed koos ning soovisid ka teistele lastele: „Ilusaid jõule ja suure kotiga jõuluvana!“

Mis on aga need teemad, millega ei peaks Äffy arvates jõuluajal üldse tegelema?

„Kujuta ette, et terves Paide linnas on lambid tänavatel ära kustutatud ja basseinist lasti vesi välja, nagu Jüri Mõis seda tegi. Nad vaatavad ju televiisorit. Kui lased basseinist vee välja, siis oled jälle rikas? Ei ole see nii.“

Peaminister Kaja Kallas kommenteeris Jüri Ratase tantsimist, et see oli olnud liiga sensuaalne. „Aga tants ongi selline. Ei kujuta ette, kui Ratas oleks tantsinud üksinda saali teises nurgas. Kui tants on selline, siis niimoodi seda tantsitaksegi,“ kinnitas ta.

Jõuluvana postkasti tuleb palju kirju. Mõni laps soovib sooja tuba, mõni jälle, et saaks kõhu täis. Aga on ka neid, kes kurdavad jõuluvanale, et tema IPhone 14 ei tulegi enne uut aastat.

Jõuluvana rääkis, et üks laps kirjutas hoopis sellise loo, et temal käis külas isa, kes kandis Prismast ostetud 15 eurost jõulukitlit.

„Ärge ise kunagi niisugust pulli tehke. Lapsed saavad kohe aru, kui isa on jõuluvana eest. Las siis vähemalt päkapikud toovad kuuse alla kingitusi. Te rikute lapsel muidu lapsepõlve ära,“ noomis ta.

Raekoja platsil suhtles jõuluvana igast ilmakaarest puhkusele saabunud inimestega – Argentiinast, Portugalist, Ameerikast, Itaaliast, Norrast. „See teeb rõõmu, et järjest rohkem rahvast avastab Eestit ja Tallinna.“

Jõuluvana kohtas Raekoja platsil jõulukuuse all ka teist jõuluvana, kes on isegi tema kauge sugulane. „Väga kaugelt tullakse Eestisse külla,“ rääkis teine jõulumees, kellel nimeks Sämmy, „India, Hongkong, Singapur ja ka Soomest muidugi.“

„Ja kui küsid, kas Tartust on keegi käinud, siis vastatakse, et Tallinn on nii kaugel.“

„Jõulude ajal on kodus käimas ka esivanemate hinged. Neile jäetakse toit ja söök lauale ning tuli põlema. Kui hääd ja paremat on kogu jõulu aeg laual, siis pole uuel aastal selles peres puudust karta,“ lõpetas punakuuemees Äffy.

Lisaks jõuluvanade ringkäikudele toimub jõuluajal vanalinnas veel palju muid sündmusi. Praegu on avatud näiteks muinasjutuhoovid, mis kestavad 8. jaanuarini.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.