"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart on Keskerakonna esinumber Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital (0)
07. detsember 2022
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Veiko Lõhmus
Riigikogu valimistel on Keskerakonna esinumber Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita valimisringkonnas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, kelle sõnul ei suhtu praegune valitsus piisavalt tõsiselt Eesti inimeste toimetulekusse ega hooli sellest, kuidas kohalikud omavalitsused erinevate kriisidega hakkama saavad.

“Tallinnas on viimase poole aasta jooksul hüppeliselt suurenenud abivajavate inimeste hulk, linnaosade sotsiaalosakonnad töötavad ülekoormusel ja teevad kohati üliinimlikke pingutusi, et elanike muresid lahendada. Riigil on hoovad, et rekordilise inflatsiooni mõjusid leevendada, kuid paraku ei ole pälvinud toetust Keskerakonna ettepanekud langetada toiduainete käibemaksu ja energiakandjate aktsiisi ning tõsta pensioni alates 1. jaanuarist erakorraliselt 50 eurot. Hüppelise hinnatõusu tingimustes on kannatajateks meie inimesed,” lausus Mihhail Kõlvart.

Samuti on Mihhail Kõlvarti sõnul kohalike omavalitsuste toimetulek käesoleval aastal eriti järsult halvenenud. “Viimase aja kriisiolukorrad on näidanud, et just kohalikul omavalitsusel on vajadus esmajärjekorras tegutseda ka siis, kui olukorra lahendamine on riigiasutuste pädevuses. Vabariigi Valitsus ei ole suutnud adekvaatselt reageerida Ukraina põgenike- kui ka energiakriisi mõjudele, linnad ja vallad on olnud sunnitud ise põhikoormuse enda kanda võtma,” nentis Mihhail Kõlvart.

Ka haridusvaldkonnas on valitsus astunud samme, mis on loosunglikud ja tekitavad probleemide lahendamise asemel neid vaid juurde, leiab Mihhail Kõlvart. “Kooliõpetajate palgatõusu tuhinas unustati ära, et see toob automaatselt kaasa ka lasteaiaõpetajate palgatõusu, mis paneb väiksemate kohalike omavalitsuste eelarvetele suure lisakoormuse,” märkis Keskerakonna aseesimees. “Ka eestikeelsele haridusele üleminekul pandi esmalt paika ebamõistlikult lühike tähtaeg ja vajalike toetavate sammude asemel elavad paljud õpetajad, kes ei vasta kvalifikatsiooninõuetele, rahatrahvi hirmus. Eestis on puudu tuhatkond õpetajat ja riigikontroll on öelnud, et praeguste trendide jätkudes on aastaks 2035 juba pooled pedagoogid pensioniealised. Hariduspoliitika vajab õpetajakesksemat lähenemist.”

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles, et Mihhail Kõlvarti juhtimisel on Tallinn tõestanud end innovatiivse ja uutele väljakutsetele avatud linnana. “Tasuta ühistranspordi osas on Tallinn suunanäitajaks tervele maailmale. Tuleval aastal täitub pikaajaline eesmärk ja Tallinn kannab Euroopa Rohelise pealinna tiitlit ning 2025. aastal on Tallinnal au olla Euroopa Spordipealinna rollis. See kõik on pikaajalise ja sihikindla töö vili,” rääkis Jüri Ratas. “Tunnustan Mihhail Kõlvartit, kes võttis vastu julge otsuse ja läheb Tallinna Haigla rajamisega edasi ka pärast seda, kui Reformierakonna ainuvalitsus tänavu suvel selle rahastamise tühistas. Tegemist saab olema Baltimaade moodsaima meditsiinilinnakuga ja kui Keskerakond peaks järgmisesse valitsusse pääsema, siis seisame selle eest, et haigla saab riigipoolse rahalise toe.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.