"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Tallinna hipodroom suletakse Töötaja meenutab: Hobune läks trepist üles lakka ja alla saadi ta kraana ja veoauto abil (0)
09. detsember 2022

„Kunagi oli mul siin tall ja tegelikult ma lapsepõlves juba käisin hipodroomil ratsutamas,“ meenutas Tallinna hipodroomi laulja Nancy. „Ma arvan, et ma võisin olla 15-17 aastane. Hiljem tulin tagasi ja siis pidasin talli siin oma kümme aastat. Mulle kõige rohkem meeldis metsas, mere ääres ja maastikul üksi hobusega kolada.“

Ajaloolise Tallinna hipodroomi eluring on täis saanud ja 99 aasta pikkuse ajalooga hobuspordi ringrajal peeti möödunud nädalal viimane traavivõistlus. Värvika ajalooga paigas on peetud igat sorti spordivõistlusi ja on koduks mitmetele võistlushobustele. Nüüd kolib hipodroom aga Tuula külla Sauele, kus on kaasaegsemad tingimused ja suurem ala.

Kui Tallinna hipodroomi 99 aastat tagasi ehitati, polnud selle ümber eriti midagi. Tallinn on aga vahepeal kõvasti arenenud ning nüüd paikneb hipodroom magusal kinnistul peaaegu et kesklinnas. Just seetõttu hakatakse sinna arendama äri- ja elukvartalit ning hobused ja treenerid kolivad Sauele, Tuula külla. Praegune hipodroom asub küll üsna käidava koha peal, kuid kohalikud tegelikult väga palju seinte taga toimuvast ei teagi. Toimub seal aga nii mõndagi.

Vaata galeriid (65)

Tallinna hipodroomi tegevjuht Mihkel Gulli sõnul toimusid esimesed võistlused hipodroomil juba 1923. aastal. „Nüüd 99 aastat hiljem on ikkagi hipodroom koduks traavispordile,“ lausus ta. „Põhitegevus on traavivõistlused ja kõik muud üritused, mida suurel maa-alal teha saab. Meil on väga seinast-seina üritusi olnud läbi aja. Alustades erinevatest tsiklisõitudest, lõpetades noorte ja täiskasvanute tantsupeo proovidega. Esindatud on väga erinevad spordialad: kriket, ameerika jalgpall, pesapall, jalgpall, kuivamaa kalapüük. Lisaks ka sõjaväe granaadi kaugus- ja täpsusviske võistlused.“

Nõukogude ajal oli hipodroomil panuste panemine ainus legaalne hasartmäng

Paldiski maantee ääres 16-l hektaril asuvas kompleksis toimub traavivõistlusi umbes 20 korda aastas, alates maist kuni novembrini. Võistluste juurde on hipodroomil aga alati käinud ka ennustamine ja panustamine. Nõukogude ajal oli see lausa ainus legaalne hasartmäng, mis tõi kohale iga eluala inimesi.

Võistlustel võitmise jaoks on inimeste fantaasia olnud piiritu. Tallinna hipodroomi võistluste sekretär Inge Värav, kes on hipodroomil töötanud aastast 1977, teab rääkida nii mõnegi lõbusa loo ajaloost. „Tahad ikka kangesti võita võistlustel ja siis tehakse vahest natukene nagu pettust ka,“ rääkis ta. „Üks sõitja oli hõiganud, et laske mind läbi, mul läks ohi katki! Teised sõitsidki laiali, ta tuli vahelt läbi ja tal ei olnud ohi katki.“

Hobused ise on töötajatele samuti adrenaliinirohkeid hetki pakkunud. Küll on nad linna peale lahti saanud, küll on pidanud üks inimene korraga kuute hobust suurelt hipodroomilt püüdma.

„Sealsamas vanas tallis, kus ma alustasin tööd, seal oli kunagi niisugune lugu olnud, et hobune kõndis treppi pidi üles lakka ja alla enam ei tulnud,“ rääkis Värav. „Siis talli treener, tol ajal nimetati brigadiriks, leidis linna pealt kraana ja veoauto. Nad tõstsid kraanaga veoauto üles lakaluugi äärde ja võtsid hobuse autoga maha sealt.“

Viimane võidusõit ja Nancy kontsert

Möödunud nädalal toodi aga viimast korda hobused Tallinna hipodroomi rajale võistlema. Toimus traavisõit, punnvõrride võidusõit ja Nancy kontsert.

„Kunagi oli mul siin tall ja tegelikult ma lapsepõlves juba käisin hipodroomil ratsutamas,“ meenutas Nancy. „Ma arvan, et ma võisin olla 15-17 aastane. Hiljem tulin tagasi ja siis pidasin talli siin oma kümme aastat. Mulle kõige rohkem meeldis metsas, mere ääres ja maastikul üksi hobusega kolada.“

Tallinna hipodroomi jäävad vast hea sõnaga mäletama kõik kes hobuspordiga seotud on. Nii jääb kolimisest rääkides härdaks ka ühe sõidu võitja Märt, kelle pere mitu põlve hipodroomil käinud on.

„Emotsioon on alati kui võidan selline, et närv on sees niimoodi, et tahaks tead oksendada alati peale võitu, seda ei oska seletada,“ ütles Märt Pello. „Et viimasel päeval siin hipodroomil saab võita veel, see on minu jaoks suur asi. Ma olen siin kasvanud, olen kolmas sugupõlv. Kahju on, aga elu läheb edasi ja hobustele on kindlasti paremad tingimused seal uuel hipodroomil. Muidugi meri jääb liiga kaugele, sellest on kahju. Meri on see, mis väga palju hobustele siin head tegi. Kahju, väga kahju.“

Lisaks traavlitele võtsid ringrajal mõõtu ka mootoriga sõidukid ehk igat tüüpi võrrid. Trotsides korraliku pakast oli hipodroomile siiski tulnud palju sõitjaid. Emotsioonid olid ülevad.

„Mind seob hipodroomiga palju,“ lausus ringrajale võrriga tulnud Aivar Parm. „Mind seob hipodroomiga unistus, et kunagi siin sõita. Kui minu hea sõber Vaimastvere võrriklubist, Rein Pärt, kes on siin tänane võrrisõidu peakorraldaja, helistas mulle ja ütles, et Parm kuule, meil tuleb hipodroomil sõit, kas tuled? Ma ütlesin, et tead Rein, ma olen seda kõnet eluaeg oodanud!“

Hipodroomide linnast välja kolimine on tavaline praktika

Hipodroomi praegusele krundile tuleb uus mikrorajoon äri- ja elamuhoonetega. Kuigi lahkumine pikaajalisest kodust on töötajatele ja treeneritele veidi nukker, oodatakse ka uusi kaasaegseid tingimusi 25 hektari suurusel alal Tuulas.

„Praegused tingimused ju tegelikult ei kannata kriitikat,“ nentis hipodroomi juht Gull. „Ilmselge, et meil on parem uues kohas, kus on uued tallid, rohkem ruumi ja uus rajatis. Ma arvan, et see on asjade loomulik käik. See ei ole ainult Tallinnas ega Eestis nii – linn läheb suuremaks, hipodroom kolib linnast välja. Meil on maailmatasemel rada, see on see võti, miks võiks tulla ka väga palju uusi hobuseid meie treeneritele treeningusse.“

Uuele hipodroomile Tuula külas kolitakse uue aasta alguses. Uus võistlushooaeg algab 2023. aasta kevadel ning siis saab juba uuel rajal loodetavasti veelgi suuremaid ja rahvusvahelisemaid võistlusi vaatamas käia.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.