"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Keskerakond Hoiame oma inimesi – lõpetagem rahvuspõhine vastandumine! (1)
11. detsember 2022
Pealinn

Kutsume kõiki erakondi ja avalikkust ühtsusele ja üksteisemõistmisele – rahvuspõhise vastasseisu õhutamine lõhub ühiskonna sidusust ning tekitab täiendavaid pingeid niigi keerulisel ajal kogu meie riigi ja rahva jaoks, seisab Eesti Keskerakonna volikogu poolt vastu võetud avalduses.

“Praegusel pingelisel ajal on eriti oluline säilitada ühtsus ja üksteisemõistmine kodumaal. Alates 24. veebruarist elame tundmatuseni muutunud maailmas. Venemaa sõda Ukraina vastu tõstis oluliselt ka meie ohutunnetust ning tegeleme koostöös liitlastega aktiivselt Eesti kaitsevõime tugevdamisega. Meie ühine soov on, et Venemaa väed lahkuksid viivitamatult kogu Ukraina territooriumilt ja saabuks taas rahu,” ütleb Keskerakonna aseesimees Tanel Kiik.

Tanel Kiige sõnul püütakse valimiste lähenedes kahetsusväärsel kombel üha enam sõja puhkemise süüd laiendada ka kohalikule venekeelsele elanikkonnale. “Sellised arengud on vastuvõetamatud. Vabariigi President Alar Karis, Riigikogu ja mitmed arvamusliidrid rõhutasid sõja alguses õigesti, et see on Putini ja Venemaa juhtkonna sõda, mida ei tohi üle kanda kõigile vene rahvusest inimestele. Valimiste lähenedes on ühiskondlik debatt, sealhulgas mitmed erakonnad sellest mõistlikust arusaamast iga päevaga üha enam kaugenemas,” nendib Tanel Kiik.

Tanel Kiik ütleb, et kohati tundub, nagu käiks valitsuserakondade ja EKRE vahel tihe rebimine, kes suudab jõulisemalt venekeelsele elanikkonnale nii-öelda ära teha. Poliitiliste aktsioonide nimekiri tema sõnade kohaselt pikk, alates Eestimaa elanikelt kodakondsuse alusel valimisõiguse äravõtmise katsest ning lõpetades hoogtöö korras üleminekust eestikeelsele õppele olukorras, kus pole piisavalt õpetajaid ega ettevalmistusaega.

“Iga ühiskonna turvalisuse pandiks on selle ühtsus, vastastikune lugupidamine erinevate rahvusgruppide vahel ning kõigi inimeste õigustega arvestamine riigi poolt. Selline ühtsus on eriti vajalik keeruliste kriiside ajal. Me ei aita Ukrainat, otsides vaenlasi oma inimeste seast. Küll aga nõrgestame nii oma riigi ja ühiskonna võimekust praeguste kriisidega toime tulla ning võime tekitada haavu, millest taastumine võtab aastakümneid. Kutsume kõiki erakondi ja avalikkust ühtsusele ja üksteisemõistmisele. Rahvuspõhise vastasseisu õhutamine lõhub ühiskonna sidusust ning tekitab täiendavaid pingeid niigi keerulisel ajal kogu meie riigi ja rahva jaoks. Suudame edukalt kriisidest välja tulla ainult üksteist hoides. Meie tugevus on üheskoos tegutsemises ja vastastikuses lugupidamises,” räägib Tanel Kiik.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Aleksandr
15. dets. 2022 16:46
Lubage naerda! See on Eesti rahva põhjalik nauding. Nüüd on ametlikult lubatud koputada ja teise rahvale kättemaksta! Olge nüüd! Nautige! Häid Jõule!