"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Eurostat Kliimasõbralike autode kaubandus kasvas mullu oluliselt (0)
11. detsember 2022
Albert Truuväärt

Eurostati andmetel kasvas hübriidautode ja täiselektriautode eksport Euroopa Liidust (EL) mullu aasta varasemaga võrreldes 69 protsenti, import aga 40 protsenti. 

2021. aastal importis Euroopa Liit tervikuna pistikuta hübriidautosid 11,8 miljardi euro väärtuses, mis moodustas 41 protsenti kogu EL-i välisest hübriid- ja elektriautode impordist, selgub Eurostati andmetest. 

Täiselektriautode impordimaht oli 11,4 miljardit eurot ehk 39 protsenti. Pistikühendusega hübriidautode import moodustas 20 protsenti impordist ehk 5,9 miljardit eurot. Kõigi kolme autokategooria puhul oli impordimaht väiksem kui eksport.  

Pistikühenduseta hübriidautode ekspordimahuks hinnati 22,9 miljardit eurot, mis moodustas EL-i ekspordist üle poole, 55 protsenti. Täiselektriautosid eksporditi 12,3 miljardit euro eest, mis oli 29 protsenti ekspordist. Pistikühendusega hübriidautode eksport moodustas 16 protsenti ehk 6,8 ​​miljardit eurot.

2017. aastaga võrreldes olid nii hübriid- kui elektriautode rahvusvahelise kaubanduse mahtude kasvud mullu märkimisväärsed. Hübriid- ja elektriautode kogueksport EL-ist väljapoole 2021. aastal kasvas 42 miljardi euroni ehk ligi üheksa korda. Impordi koguväärtus kasvas enam kui viis korda – 5,6 miljardilt eurolt 2017. aastal 29 miljardi euroni 2021. aastal.

Täiselektrisõidukite import kasvas 2017. aastaga võrreldes mullu koguni ligi 25 korda, hübriidautode import kasvas samal perioodil üheksa korda ja pistikühenduseta hübriidsõidukite import üle 2,5 korra.

Ekspordis oli suurim kasv pistikühenduseta hübriidautodel – 2021. aastal kasvas eksport 2017. aastaga võrreldes enam kui 50-kordselt. Täiselektriautode eksport kasvas üle 7,5 korra ja pistikühendusega hübriidsõidukite eksport 2,5 korda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.