"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Loodust aitavad saastada liiga lõdvad heitmenormid (0)
12. detsember 2022
Foto: Scanpix

Hüdrotehnikainsener Jaak Reinmets kirjutas Postimehes, et meie väike riik peab üleval suure koosseisuga ametkondi, kes peaksid hoolitsema, et meil, tavakodanikel, oleks võimalik juua puhast kaevuvett ja süüa tervislikke kalatooteid.

Siiski lubavad seadused meil maakohtades reovett pinnasesse immutada, mis võib rikkuda kogu küla kaevud. Ja tähelepanuta on jäetud ka asjaolu, et Läänemerest püütud kala tohib süüa ainult vähestes kogustes, sest meri on liiga reostunud.

Nädalas võib süüa ühe varasema uuringu andmetel kuni 60 grammi räime, 40 grammi kilu, 52 grammi lesta ja 20 grammi lõhet. Kurja juur peitub asjaolus, et keskkonnaohtlikkust hinnatakse looduskeskkonda juhitavate ainete saasteainete kontsentratsiooni alusel. Ja nõnda võib piisava lahjenduse korral reostada kui tahes palju, ehk siis tilgutada mürki tilga haaval.

Enamasti avalikkus ei tea ega suudagi raskesti kättesaadavatest andmebaasidest teada saada, kui suured on loodusesse juhitavad mürkainete aastased kogused kokku võetuna. Praegu kavatseb Viru Keemia Grupp rajada Ida-Virumaale biotehase, mille üks väljund on tselluloosi tootmine ja heitvete kogus oleks nende arvestuste järgi 12,5 miljonit m3 aastas. Kehtiv seadus võimaldaks sellel tehasel juhtida merre ainuüksi halogeenorgaanilisi ühendeid (AOX) kuni 100 tonni aastas.

Selle artikli taustal võib väita, et peame suhtumist saastamisse riiklikul tasemel muutma. Kuigi on ilmunud ka teistsuguseid uurimustulemusi, mille järgi raskemetallide liiga suur hulk kalades ei vasta tõele, ja et kõige saastunum on meri kusagil Gotlandi piirkonnas, oleks loomulikult vaja muuta reostuskoguse arvutamise metoodikat. Samamoodi peaksid tselluloositehase rajajad rahvale selgitama, kui suur saab ikkagi olema reostuskoormus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.