"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod ja video Muinasjutud vanalinnas: Istu kõrvitsaks muutunud tõlda või vaata võõrasema peeglisse! (0)
12. detsember 2022
Mats Õun

“Kõige efektsem on kindlasti Sõpruse kino esisel platsil asuv kõrvitsaks muutunud tuhkatriinutõld,” rääkis Kesklinna vaba aja keskuse juhataja Anne Velt vanalinna tänavatele toodud muinasjutuhoovidest. “See on kõige suurem ja tähelepanuväärsem rajatis. Tõlda saab sisse istuda ja seal pilti teha. Rõõmu peaks jaguma kõigile.”

Vaata galeriid (15)

Teisest advendist peale leiab vanalinna tänavatelt valgus- ja heliinstallatsioonid, mis kutsuvad ellu armastatud muinasjutud. Kokku on kaunistatud seitse vanalinna hoovi ja tänavat, kuhu ühes pere või lähedastega seiklema tulla eesmärgiga leida lahendusi üles seatud mõistatustele. “Hopneri maja hoovil saab muinasjuttu kaeda läbi klaasukse,” rääkis Velt. “Sisse päriselt ei saagi, aga juba fuajees võib kuulda, kuidas keegi eemal norskab. Samuti näha, et salapärane trepp viib kõrgustesse. Kõik ikka selleks, et tekitada põnevust ja ärgitada vanemaid ühes lastega kohale tulema.”

Seitse hoovi, seitse muinasjuttu

Muinasjutuliselt on Hopneri maja hoovile ehitud ka Prantsuse instituudi hoov, Katariina kiriku hoov, Raekoja tänav, Sõpruse kino esine plats, Rohelise turu park Pikal tänaval ning Saiakangi tänav. “Kõige efektsem on kindlasti Sõpruse kino esisel platsil asuv kõrvitsaks muutunud tuhkatriinutõld,” rääkis Velt. “See on kõige suurem ja tähelepanuväärsem rajatis. Tõlda saab sisse istuda ja seal pilti teha. Rõõmu peaks jaguma kõigile.”
Teised installatsioonid on Veldi sõnul tagasihoidlikumad. Nende peamine eesmärk on ikkagi see, et vanemad tuleksid ühes lastega aega veetma ja veeretaksid pühade ajal ka muinasjutulisemaid mõtteid.
Nii võib Katariina kiriku hoovis kuulda keset südatalve idamaist muusikat ja ööbikulaulu. Külastajate ülesanne on ära arvata, mis muinasjutuga on tegu. Prantsuse instituudi hoovist leiab seevastu kaasaegse muinasjutu, Väikese printsi loo. Tähistaeva kõlina saatel tuleb üles otsida rebane. “Raekoja tänaval kogeme jällegi Sinihabeme muinasjutu,” kirjeldas Velt muinasjutulisi installatsioone. “Kuulda on vanglakettide kõlinat. Võib mõistatada, et kust see küll tuleb – kas muistsest raevanglast? Saja klaasist võtme seast tuleb üles leida aga üksainukene punane võti.”

Kiigata kurja võõrasema peeglisse

Saiakangi tänavalt leiab vihjeid Araabia öödele ja tulemängule. Kes aia juures midagi soovib, võib oodata ka soovi täide minemist. Rohelise turu pargist Pikalt tänavalt leiab aga veidi hirmutavama muinasjutu. Seal võib vaadata  võõrasema peeglisse, et näha, kas sealt paistab see, kes on kauneim kogu ilma peal.
Velt kutsub kõiki muinasjutulisi installatsioone vaatama ja üheskoos mõistatustele vastuseid nuputama. Leidmist ootavad järgmised muinasjutud: Okasroosike, Sinihabe, Tuhkatriinu, Lumivalgeke, Ööbik, Aladdini imelamp ja Antoine de Saint-Exupery “Väike Prints”.
“Pärast seda võiks kodus need muinasjutud ka raamatutest välja otsida ja ühes lastega jutte üle lugeda,” kutsus Velt kõiki linlasi muinasjutumaastikest osa saama: vanalinna tänavatelt otse raamatuilma fantastilistele radadele. Tänavamõistatused jäävad üles pühadehooaja ümbersaamiseni jaanuari lõpus. Vaatama tasub neid minna ajal, kui tänavavalgustus on juba sisse lülitatud ning heli- ja valgusinstallatsioonide tulukesed samuti põlema süttinud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.