"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod Kopli kalmistupargis avatakse taastatud Püha Jüri kabel (0)
14. detsember 2022
Püha Jüri kabel (14.12.2022) Foto Albert Truuväärt

Tallinn taastas Koplis Loodearmee kalmistul (Pelguranna 2a) asuva Püha Jüri kabeli ja seda ümbritseva memoriaalala. Vastvalminud kabel avatakse pidulikult homme, 16. detsembril kell 10.

Vaata galeriid (11)

Kabeli avavad Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, Põhja-Tallinna vanem Manuela Pihlap, MPEÕK Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni ning Enska ehitus OÜ esindajad.

Püha Jüri kabel on pühendatud Loodearmee sõduritele, kes andsid olulise panuse Eesti Vabadussõjas. Kabel rajati Loodearmee kalmistule 1936. aastal arhitekt Aleksandr Vladovski projekti järgi. 1946. aastal hävitati kalmistu nõukogude võimu poolt, tugevalt sai kahjustada ka kabelis olnud Püha Jüri ikoon. 1992. aastal püstitasid Eestimaa Vene Muinsuskaitse Seltsi aktivistid hävitatud kalmistu territooriumile mälestuskivi ja istutasid tamme. Väärtuslik ikoon restaureeriti 2013. aastal ja nüüd on see taas jõudnud oma kodukabelisse. 

Püha Jüri Kabeli taastamise ideed vedas MTÜ Püha Jüri selts, kes tegeles annetuste toel ka projekteerimisega. Kabeli projekteeris AB Ansambel OÜ, ehitus- ja taastamistöid tegid ühiselt Enska ehitus OÜ ja Enska OÜ ning omanikujärelevalvet teostas P.P. Ehitusjärelevalve OÜ. Kabelile paigaldati ühes tükis valatud, ligi 3,2 tonni kaaluv kuppel, mille valmistas Eesti ettevõte Geos Nordic OÜ. Ehitustööde kogumaksumus oli 530 000 eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.