"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Tallinn annetab Ukrainale 20 liinibussi, et toetada sealsete ühistransporditeenuste taastamist (0)
14. detsember 2022
Foto Ilja Matusihis

„Sõjas on kannatada saanud suur osa Ukraina kohalike omavalitsuste teenuseid, nagu ühistransport, kommunaalteenused ja haridus ning seetõttu püüame saata täiendavat abi just nende valdkondade toetamiseks,“ ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Linnavalitsus otsustas tänasel istungil toimetada veel käesoleva aasta lõpus Ukrainasse Žõtomõri oblasti kohalikule omavalitsusele 20 diiselbussi, et toetada sealsete ühistransporditeenuste taastamist.

Toetus sõja algusest saadik

„Tallinn on toetanud Ukraina omavalitsusi sõja algusest saadik ning lisaks varasematele toetustele annetame nüüd 20 heas korras liinibussi Žõtomõri oblasti kohalikule omavalitsusele,” ütles Kõlvart. „Sõjas on kannatada saanud suur osa Ukraina kohalike omavalitsuste teenuseid, nagu ühistransport, kommunaalteenused ja haridus ning seetõttu püüame saata täiendavat abi just nende valdkondade toetamiseks.“

„See aasta, mis varsti lõppeb, oli meile kõigile tegelikult väga raske. Eelkõige ka emotsionaalselt,“ nentis linnapea. „Viimase kahekümne aasta jooksul on maailm muutunud päris mitu korda. Viimati juhtus see peale 24. veebruarit. Olen tänulik oma kolleegidele selle eest, et meie linnasüsteemi inimesed on sündmustele sedavõrd operatiivselt reageerinud. Esimene põgenike vastuvõtukeskus avati Tallinnas kolme päeva jooksul pärast sündmuse algust. Just Tallinna linnasüsteemide inimesed võtsid endale vabatahtlike rolli, töötades nii päeval kui öösel ja võttes endale esialgu suurema vastuvõtukoormuse. Samal ajal leiti ka võimalusi inimesi toetada, sealhulgas materiaalselt. Seda on teinud kõik Eesti inimesed, kellele olen selle eest ääretult tänulik.“

Reageerida tuleb kiiresti, aga tulevikuga arvestades

Linnapea sõnul ongi avaliku sektori suurimaks ülesandeks operatiivselt reageerida, unustamata samas ka tulevikuperspektiivi. „Arvan, et oleme sellega hakkama saanud küll. Alati saab osutada probleemidele, mis omakorda näitavad, et on veel arenguruumi. Näen siiski, et suutsime operatiivselt reageerida.“

Linnavalitsus andis AS-le Tallinna Linnatransport (TLT) volituse Eesti Punase Risti vahendusel annetada 20 diiselbussi Ukraina Žõtomõri oblasti kohalikule omavalitsusele ühistranspordi taastamise ja ühistransporditeenuse korraldamise toetamiseks. Annetatavad bussid on heas korras ja sõidavad diislikütusel. Üleandmise ja kohaletoimetamise kulud kannab TLT.

Tallinn on järkjärgult loobumas diislikütusel sõitvatest bussidest, mille asemel teenindavad linna bussiliine keskkonnasõbralikumad gaasi- ja elektribussid. Aastaks 2025 ei sõida kava kohaselt liinil ühtegi diislikütusel bussi ja aastaks 2035 on Tallinnas kavas jõuda täielikult heitmevaba ühistranspordini. Juba praegu on välja vahetatud suur osa Tallinna Linnatranspordi diislikütusel sõitnud bussidest, nii et enamik linna bussidest on keskkonnasõbralikumad gaasibussid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.