"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Fotod Jõuluvana riigikogus: ma olen nagu kõrge elektri hind, mille eest ära ei jookse (0)
15. detsember 2022
Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

„Nagu ma eelmine aasta lubasin teile, olengi jälle tagasi,“ teatas jõuluvana. „Ma võiks öelda, et ma olen nagu kõrge elektri hind, mille eest ära ei jookse. Ma leian teid ikka üles! Ja kui tormiga lõpuks ära lähen, siis ikkagi koos elektriga, nagu saarlaste ja hiidlastega juhtus.“

Vaata galeriid (87)

Tänasel Riigikogu sügisistungjärgu viimasel korralisel istungil polnud kavas eelnõude menetlemist, küll aga külastas istungit jõuluvana, kes päkapikkude abiga on aasta jooksul rahvasaadikute tegemistel silma peal hoidnud.

Jõuluvana ei saanud märkimata jätta, et riigikogu istungisaalis on mõnusalt soe ja valge. „Telekas küll rääkis, et eestlased pidid külmetama hästi palju, pidi olema pimedus, aga teil siin ikka valge ja soe,“ rõõmustas ta. „Pole häda midagi!“

Kingitusteks pehme lõvi ja „valimismagnet“

Jõuluvana rääkis, et on saadikute tööl päkapikkude abiga silma peal hoidnud ning hindas oma pilgu läbi nende töid ja tegemisi. Seejärel lugesid saadikud luuletusi ja laulsid ning said kätte jõulukingitused, milleks olid pehme lõvi ja hobuserauakujuline magnet.

„Te küsite, miks lõvi. Aga sellepärast, et lõvi on julge, suur ja tark. Ja loomulikult on ta ka meie vabariigi vapiloom. Vaat sellepärast lõvi! Ta on selline tore loom, kellele te saate kõik oma mured ära kurta, ükskõik, mis teile meelde tuleb,“ selgitas jõuluvana.

Peale lõvi said saadikud kingiks hobuserauakujulise magneti. „Kingin teile ühe praktilise füüsikalise kingituse. Nimelt, õnne toova hobuserauakujulise magneti“, sõnas jõulumees. „See on valimismagnet. See on selline vahva magnet, et kui te kevadel välitöödele lähete, pistate selle taskusse, ja ma luban teile, et valijaid tuleb teile külge nagu murdu. Teil tekib probleeme nendest lahtisaamisega,“ lubas jõuluvana.

Luuletuste lugemisega tegi otsa lahti juhatus

Esimestena kutsus jõuluvana luuletusi ette kandma riigikogu juhatuse liikmed.

Alustas riigikogu esimees Jüri Ratas:

„Seal kaugel-kaugel Põhjalas,
on karud jää peal kõndimas.
Nad kõnnivad, kui jää teeb praks,
ilm muutub Eestis soojemaks.“

Riigikogu aseesimees Martin Helme eelistas esitada klassikalist materjali. „See on standardluuletus, mida ma olen lapsest saadik rääkinud,“ ütles ta.

„Päeval paistab päike,
öösel kumab kuu.
Ise olen väike,
kuid mu jõud on suur.
Kõnnin paigast paika,
käin igal pool,
inimesi aitan,
neile rõõmu toon.
Olen väike Aatomik!“

Riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seederil oli igaks juhuks tekst kaasas.

„Tulgu jõulud lõbusad,
piparkoogid magusad.
Et kõik soovid täituks,
mured rõõmuks muutuks.“

Jõuluvana jäi luuletustega rahule ning jagas lahkelt kiidusõnu. „Ja siin teile ka kingitused. Teile natukene suuremad lõvid, sest teil on vist tavaliselt natukene suuremad mured ka. Häid jõule teile!“

Riigikogu järgmine korraline istung on vastavalt kodu- ja töökorrale tuleva aasta 9. jaanuaril.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.