"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod Kopli kalmistupargis avati taastatud Püha Jüri kabel (0)
16. detsember 2022
Kopli kalmistupargis avati taastatud Püha Jüri kabel Foto Albert Truuväärt

„Ajalugu ei ole ainult raamat, mida läbi lugeda ja unustada, vaid inimesed, keda mäletada ja teod, millest õppida,” ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart Püha Jüri kabeli avamisel. Tallinna linn taastas Koplis Loodearmee kalmistul (Pelguranna 2a) asuva Püha Jüri kabeli ja seda ümbritseva memoriaalala.

Vaata galeriid (47)

Kabeli avasid Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, Põhja-Tallinna vanem Manuela Pihlap, MPEÕK Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Eugeni ning Enska ehitus OÜ juhatuse liige Aleksandr Gamonovitš.

Kõlvart ütles, et ajalugu ei ole ainult raamat, mida läbi lugeda ja unustada, vaid inimesed, keda mäletada ja teod, millest õppida. “Vabadussõjas võitles eri hinnangutel kuni 50 000 Vene sõdurit ja ohvitseri nii Eesti sõjaväe ridades kui ka Loodearmees,” lausus ta. “Sadu sõdureid ja ohvitsere autasustati Eesti riiklike aumärkidega, sealhulgas 16 Vabadusristiga. Loodearmee andis olulise panuse Eesti võitu Vabadussõjas.”

Kõlvart ütles, et 1919. aasta lõpus relvitustati Eesti võimude otsusega Loodearmee sõdurid ja ohvitserid ning neist umbes 5000 paigutati sisuliselt koonduslaagrisse. “Nälja, epideemia ja külma tagajärjel suri seal mitu tuhat sõdurit,” rääkis ta. “Nende auks avati 1936. aastal Püha Jüri kabel. Kümne aasta pärast kabel hävitati ja põhiikoon rüvetati – seda tulistati, taoti püssipäradega ja torgiti tääkidega. Täna ei ava me ainult restaureeritud kabelit, vaid taastame ajaloomälu ja õigluse olulisi komponente. Austame inimesi, kes seda väärivad nii oma kaasaegsete kui ka nende järeltulijate ees.“

Sümboolse võtme võttis Enska Ehitus OÜ-lt vastu linnaosa vanem Manuela Pihlap, kelle sõnul on samuti oluline teada, tunda ja jäädvustada oma ajalugu. „Mälestada Põhja-Tallinna ja kogu Eesti ajaloos olulist rolli kandnud loodearmeelaste kannatusi on väärikuse ja kultuursuse küsimus,“ märkis Pihlap. „Palju aastaid oli Pelguranna tänaval paiknev loodearmeelaste kalmistu tähistamata ja osaliselt ka alajaama rajatiste all. Nüüd on taastatud nii Püha-Jüri kabel kui ka memoriaalala laiemalt ning sellest saanud lahkunutele vääriline rahu ja mälestamise paik.“  

Püha Jüri kabel oli pühendatud Loodearmee sõduritele, kes andsid olulise panuse Eesti Vabadussõjas. Kabel rajati Loodearmee kalmistule arhitekt Aleksandr Vladovski projekti järgi. 1946. aastal hävitati kalmistu, kabel ja ikoon nõukogude võimu poolt. 1992. aastal püstitasid Eestimaa Vene Muinsuskaitse Seltsi aktivistid hävitatud kalmistu territooriumile mälestuskivi ja istutasid tamme. Väärtuslik Püha Jüri ikoon restaureeriti 2013. aastal ja nüüd on see taas jõudnud oma kodukabelisse. 

Püha Jüri Kabeli taastamise ideed vedas MTÜ Püha Jüri selts, kes tegeles annetuste toel ka projekteerimisega. Ehitusprojekt anti Tallinna Linnavaraametile üle detsembris 2021 ning loetud päevad enne Tartu rahu aastapäeva sai kabel juba nurgakivi. Uus kabel rajati võimalikult sarnaselt algsele hoonele.

Kabeli projekteeris AB Ansambel OÜ, kes teostas ka projekteerija järelevalvet, ehitus- ja taastamistöid tegid ühiselt Enska ehitus OÜ ja Enska OÜ ning omanikujärelevalvet teostas P.P. Ehitusjärelevalve OÜ. Kabelile paigaldati ühes tükis valatud, ligi 3,2 tonni kaaluv kuppel, mille valmistas Eesti ettevõte Geos Nordic OÜ. Ehitustööde kogumaksumus oli 530 000 eurot.

Memoriaalala on edaspidi avatud iga päev kell 7.00–23.00. Kabelit aga saab kasutada üksnes ajaloolis-kultuurilise või religioosse tegevuse läbiviimiseks, selleks tuleb esitada vastav avaldus Põhja-Tallinna valitsusele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.