"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
OSSINOVSKI: Rõõmustage lihtsate asjade üle, millest paljud on sõja tõttu ilma jäänud (0)
19. detsember 2022
Mats Õun

Tallinna volikogu esimees Jevgeni Ossinovski lausus lõppevale aastale tagasi vaadates, et linna mõjutas tugevasti kümnete tuhandete Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmine ja nende abistamine, millega linnateenistujad said vaatamata kogu olukorra ootamatusele väärikalt hakkama.

Olulisemate linna saavutuste hulgas nimetas volikogu esimees linlaste toimetuleku mitmekülgset toetamist praegustes keerulistes oludes, aga ka lasteaednike palgatõusu.
Linn pidi hakkama tegelema süvenenumalt kui varem linlaste toimetuleku toetamise küsimustega, sest energiakriis on olukorda järsult halvendanud. Sõda omakorda on võimendanud paljusid taolisi probleeme järsult. Püstloodis on kerkinud kõik hinnad, mis seadiski linna ette ülesande toetada inimeste toimetulekut.
Mitte ainult inimesed ei ole sunnitud oma igapäevavajadustelt kokku hoidma, vaid ka linnaasutused. Järk-järgult investeeritakse säästlikumatesse küttelahendustesse. Lisaks oma inimeste abistamisele on tänavu olnud Ossinovski sõnul oluline ukrainlaste toetamine: nende kümnete tuhandete inimeste aitamine, kes on tulnud siia sõja eest pakku.

Kriisidele vaatamata linn areneb

“Ma arvan, et Tallinn on selle humanitaarse missiooniga väärikalt toime tulnud, ehkki see pole olnud lihtne,” ütles Ossinovski. “Aga me oleme vaatamata tundmatus kohas vette hüppamisele sellega hakkama saanud ja aitame edaspidigi. Kasvõi see on tunnustamist vääriv, et suudeti mõne kuuga Ukraina lastele uus kool püsti panna. Paljud meie koolipered on sinna panustanud, et Ukraina põgenike lapsed saaksid ka Tallinnas elades haridust. Ja põgenike aitamine ning murede lahendamine, mis seostuvad nii nende kui meie oma inimeste toimetuleku toetamisega, ongi see lai kontekst, mis kogu lõppevat aastat raamistab.”
Ossinovski avaldas samas heameelt, et vaatamata nii rahalist kui ka vaimset jõudu nõudvate mitmete kriiside lahendamisele on suudetud ka linnaruumi edasi arendada – muudetud seda inimeste jaoks sõbralikumaks ja mugavamaks.
“Me oleme näiteks jõudnud otsusteni uute trammiteede ehitamise asjus, mis on väga oluline samm, ja kindlasti jätkuvad taolised olulised muutused ka edaspidi,” lisas volikogu esimees. “Loodetavasti saab järgmine aasta olema rahulikum ja geopoliitilised julgeolekuküsimused lahenevad positiivselt. Siis saaks juba rohkem tähelepanu pöörata Tallinna arendamise seisukohalt olulistele helgetele tulevikuteemadele.”

Kõige suurem kingitus on rahu

Järgmise aasta eelarve koostamisega sai Tallinnas valitsev Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioon Ossinovski sõnul hästi hakkama. Arvestades, et Tallinn on järgmisel aastal roheline pealinn, on esiplaanil eri kliimainvesteeringud. Lisaks trammiliinidele on Ossinovski sõnul oluline uute parkide ehitamine ja rattateede võrgustiku arendamise jätkamine.
Ossinovski lisas, et teda väga rõõmustab, et eelarves pannakse niivõrd suur rõhk nii alusharidusele kui lasteaedadele. “Riik tõstab kooliõpetajate palka järgmisel aastal 24% võrra, mis on muidugi hea ja oluline samm hariduse tagamisel, aga linn on omakorda leidnud võimaluse tõsta lasteaiaõpetajate palka samas mahus, 1749 euroni,” lausus volikogu esimees. “Lisaks, koalitsioonilepingust tulenevalt oleme võtnud eraldi fookusesse ka lasteaiaõpetajate abide sissetuleku küsimuse – nende palk tõuseb järgmisel aastal 40%, mis on linnasüsteemis suurim palgatõus. Ja see on oluline, et lasteaedades töötataks lastega rõõmuga ja kõik oleks seal kvaliteetne. Kindlasti on veel tähtis, et teist aastat järjest ei tõuse Tallinnas lasteaia kohatasu. Tänu sellele hoiab pere 200 eurot aastas kokku praegusel keerulisel ajal, kus peredel on hinnatõusude tõttu niigi raske. Seegi on mõningane lisapanus inimeste toetamisse.”
Uue aasta kohta ütles Ossinovski, et me võiksime praeguse keerulise aja taustal rohkem tunda rõõmu paljude iseenesestmõistetavate asjade üle, mis meil on, paljudel teistel aga enam mitte. “Ma arvan, et uuel aastal tasuks meil kõigil mõelda rohkem sellele, et muidugi on ka meil vahel keeruline, aga meie suur õnn ja rõõm seisneb selles, et meie linnas ja riigis valitseb rahu. Me võime õhtul minna rahulikult koju, panna tule põlema ja toas on soe. Isegi kui me peame nüüd selle eest rohkem maksma. Me saame minna rahulikult magama ja hommikul ärgata teadmisega, et vaatamata mõningatele raskustele on ju suures pildis kõik hästi.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.