"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Svet: hoiame kokku elektrikuludelt, kuid mitte jõulutundelt (0)
20. detsember 2022

Tallinna tänavapilti kaunistab aasta pimedaimal ajal üle 300 valguslahenduse. Tänavuse linna jõuluvalgustuse kavandamisel on silmas peetud ka energiakokkuhoiu meetmeid.

„Traditsiooniliselt särava vanalinna kõrval soovitan tallinlastel otsida hubaseid valguslahendusi ka kohalikes parkides, rohealadel ja uisuväljakutel. Loodame, et talvevalgustus kutsub inimesi pühade ajal veetma rohkem aega vabas õhus,“ ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet. „Selle hooaja jõuluvalgustuse planeerimisel oleme arvestanud kõrgete energiahindadega ning lähtusime ka linna rakendatud kokkuhoiumeetmetest. Kuid tänu sellele, et oleme energiasäästmisele mõelnud ka varasemalt ning üle 10 aasta hankinud vaid LED-tehnoloogial põhinevaid säästlikke jõuluvalgusteid, saame ka sel hooajal pakkuda linlastele ja pealinna külalistele meeleolukat tänavapilti. Nii et meie hoiame kokku elektrikuludelt, kuid mitte linlaste jõulutundelt.“

Jõuluvalgusteid on varasemast vähem

Tulenevalt kõrgest elektrihinnast selle hooaja jõuluvalgustite maht on eelmise hooaja omast mõnevõrra väiksem ja valgustus aeg on lühem – see pakub silmailu jaanuari keskpaigani. Tulede põlemisaja lühendamine koos osaliselt taimerite kasutamisega annab märkimisväärse energiakulude kokkuhoiu. Jõuluvalgustuse planeeritav maksumus tänavu on ligikaudu 800 000 eurot, eelmisel hooajal kulus linnal talvevalgustusele 1,7 miljonit eurot.

Neljas linnaosas pakub kaunist vaatepilti ka jõuluvalgustusega uisuväljakud, mis omakorda annavad linlaste jõulumeeleolule sära ja soojust. Linlaste ja külaliste seas ülipopulaarne Vanalinnas asuv Harju uisupark avas tänavu oma 17. hooaja. Mustamäel avati uus liuväli renoveeritud Männi pargis ning Nõmmel juba varasemast tuttavas Nõmme Gümnaasiumi pargis. Lasnamäe uisusõbrad on oodatud eelmisel sügisel rajatud Tondiraba pargi liuväljale.

Vaatemängulised kaunistused, atraktiivsed valguslahendused ja jõuluüritused loovad meeleolu üle linna. Stroomi rannapargis avatakse nädala lõpus Põhja-Tallinna Jõulumaa, kus igal advendil toimuvad tasuta pereõhtud. Samaaegselt Nõmme jõuluvalgusega süüdatakse pühapäeval, esimesel advendil Ema pargi kuusel jõulutuled. Lasnamäel näeb jõulukuuski üheksas erinevas paigas, lisaks tagavad linnaosas hubase meeleolu imeilusad kaunistused ja valguslahendused. Mustamäel on üle linnaosa paigaldatud tänavapostidele dekoratsioonid, asutustele on paigaldatud valguskardinaid, ehitud kaks jõulukuuske ning parkides paigaldatud valguskette puudele ja jalgradade kohale. Kristiines on kaunistatud lasteaedade hoovid ning sellel aastal saab uudse lahenduse Lilleküla gümnaasium, kuhu paigaldatakse valguskette ja 3D kuusepuu.

Rikkalikumad jõulukaunistused on ka sel aastal vanalinnas

Lille- ja liblikakujulised valgustid kaunistavad Lille asumit, ajaloolistest laternatest inspireeritud valgustid on väljas Seebi asumis. Pirita kloostri kuusk pakub nii jõulurahu kui jõulurõõmu – detsembri keskel laiub selle kõrval suurejooneline jõulumaa, mis pakub põnevaid tegevusi ja mitmeid üllatusi kõigile huvilistele. Haabersti linnaosas kaunistavad Õismäe tiigiäärset ja loomaaia esist taas valgusinstallatsioonid, tuledesäras on linnaosa jõulukuusk Nurmenuku keskuse ees ning särama lööb ka Järveotsa mänguväljak ja selle ümbrus ning Järveotsa ja Nurmenuku ringid.

Rikkalikumad jõulukaunistused on ka sel aastal vanalinnas, kus lisaks jõuluturule toimub programm „Muinasjutulised jõulud“. Linna väljakuid kaunistavad säravad jõulupuud, mitmed tänavad, hoovid ja vaateaknad on kaunistatud jõulutuledega. Nii vanalinna keskaegsete müüride vahel kui ka väljaspool kesklinna toimub erinevaid pühadeüritusi, kontserte ja eriekskursioone – jõulu ja aastavahetuse sündmustega saab tutvuda veebilehel visittallinn.ee.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.