"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Riik hakkab tulevast aastast rahastama mitmeid uusi tervishoiuteenuseid (3)
22. detsember 2022
Pilt on illustratiivne. FOTO: Scanpix

Valitsus kiitis tänasel, 22. detsembri istungil heaks haigekassa rahastatavate tervishoiuteenuste loetelu, mille alusel hakkab haigekassa tulevast aastast tasuma mitmete uute raviteenuste ja diagnostikavõimaluste eest.  Uued teenused aitavad muuhulgas tugevdada peremeditsiini, kompenseerida haiglate üldkulusid ja laiendavad võimalusi vähiraviks.

Tervise- ja tööministri Peep Petersoni sõnul maksatakse perearsti nimistu esmakordsel kinnitamisel uuest aastast pearaha kuni 1200 kindlustatud isiku eest tagades ka uuringute fondi mahu. Muudatuse eesmärk on tagada nimistuga tööd alustavale perearsti meeskonnale töötasu maksmine seni, kuni nimistu kasvab minimaalselt 1200 inimeseni või maksimaalselt 12 kuud. Eesmärk on muuta töö alustamine esmatasandil atraktiivsemaks, leida senisest rohkem uue nimistuga tööd alustavaid perearste. „Vähiravi on ka järgmisel aastal fookuses, ravimiteenustena lisanduvad uued haiglaravimid melanoomi, söögitoruvähi, rinnavähi ja kolorektaalvähi raviks. Et katta viimaste perioodide hinnakasvu, kompenseeritakse tervishoiuteenuse osutajatele suuremas mahus üldkulusid,“ tutvustas terviseministes Peterson olulisi muudatusi.

Lisaks täiendatakse tervishoiuteenuste loetelu uute tõenduspõhiste teenustega, näiteks suukaudsete toitmisravi preparaatidega pärilike ainevahetushaiguste ja muude seisundite puhuks. Samuti lisatakse elukvaliteeti tõstvaid raviviise stressinkontinentsi ehk uriinipidamatuse ja fekaalinkontinentsi raviks. 

Tasuta gripivaktsiini saab alates 60. eluaastast

Uus rinnavähi diagnostiline meetod „koe geeniekspressioonanalüüs“ võimaldab aru saada, kas pärast kasvaja kirurgilist ravi on vajalik teha keemiaravi.  Seega aitab analüüs vältida ebavajalikust keemiaravist tulenevaid kõrvalmõjusid ning vähendada tervishoiukulutusi keemiaravile.

Haigekassa alustab alkoholitarvitamise häire ennetuse ja ravi teenuste rahastamist nii eriarstiabi, perearstiabi kui ka koolitervishoiu valdkondades. Varasemalt rahastati seda Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest Tervise Arengu Instituudi juhitavast programmist.

Lisatakse gripivaktsineerimise sihtrühm vanuses 60-64 aastat.  Seni olid sihtrühmaks vähemalt 65-aastased isikud. Kehtima hakkas uus vanusepiir tagasiulatuvalt alates 1. oktoobrist 2022, et teha vastu gripihooaega tasuta vaktsineerimine eakatele laimemalt kättesaadavamaks.

Ortodontias tulevad kasutusele videokonsultatsioonid

Samuti sätestatakse erialade vaheline e-konsultatsioon tavateenusena, kuna see süsteem on end projekti tasemel juba õigustanud.  

Ortodontias nüüdisajastatakse teenuste hinnad. Uuel aastal jõuab hambaravi lähemale hoolekandeasutuste elanikele, nende suuõõne seisukorda saab hakata hindama skänneri abil läbi videokonsultatsiooni.

Tervishoiuteenuste loetelu muudatuste kogukulu 2023. aastaks on 56 miljonit eurot, millest ligikaudu 5 miljonit moodustavad Eesti Haigekassale esitatud ja rahuldatud tervishoiuteenuste loetelu muutmisettepanekute alusel loodud uute tervishoiuteenuste kulud. Muudest kuludest on suurim osakaal – 20 miljonit eurot  – on üldkulude muutusel kõigile haigekassa lepingupartneritele.

Tervishoiuteenuste loetelu muudatused on tehtud erialaühenduste esitatud tervishoiuteenuste ja ravimiteenuste taotluste alusel ning Eesti Haigekassa ettepanekul.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot tak
26. dets. 2022 13:23
https://www.harjuelu.ee/vahi-soeluuringud-ja-torjutud-70-aastased/
versus
23. dets. 2022 21:37
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120114206/vastukaja-mis-mottes-on-tervete-inimeste-kontrollimine-kasutu-dr-merilind-ei-noustu-dr-rospu-arvamusega
Minu Arvamus
23. dets. 2022 11:25
See kõik on ju tore, aga kas pensionär saab jälle võimaluse kord aastas tasuta hambaarstil oma suhu vaadata või ka hammast plommida ja see kas poolikuks jätta või pool oma pensirahast peale maksta?