"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Suri dirigent Erich Kõlar (0)
23. detsember 2022
Kuvatõmmis

Reedel suri 98-aastaselt dirigent Erich Kõlar, kes oli Vanemuise teatri sümfooniaorkestri dirigent olnud rohkem kui nelikümmend aastat.

1924. aasta 18. mail sündinud Kõlar lõpetas Eesti teatriliidu andmeil 1942. aastal Jakob Westholmi gümnaasiumi ja 1951. aastal dirigeerimise alal Tallinna riikliku konservatooriumi Roman Matsovi klassis. Juba koolipoisina alustas ta džässmuusikuna, nii näiteks mängis ta trumme 1939. aastal alustanud kvartetis Longhairs, aastast 1941 orkestris Kuldne Seitse, Saksa okupatsiooni ajal ka John Pori orkestris ja aastail 1947– 1949 sekstetis Rütmikud. Aastail 1951–1956 Kirovi oblastis asumisel olles töötas ta Belaja Holunitsas töölisklubi kunstilise juhina ja 1954–56 Kirovis muusikakooli õpetajana, kirjutab Tartu Postimees.

Erich Kõlari käe all tuli vaatajate ette ligi 80 ooperi-, opereti-, muusikali- ja balletilavastust, sealhulgas eesti algupärandeid, ning ta taastas 1950. aastate lõpul Vanemuise sümfooniakontsertide traditsiooni. Ta dirigeeris teisigi Eesti muusikakooslusi, näiteks Eesti riiklikku sümfooniaorkestrit. Kõlar oli ka draamalavastuste muusikaline kujundaja, tõlkis libretosid ja laulutekste.

Erich Kõlari tütred Ele ja Kaja Kõlar said tuntuks lauljatena, pojad Paap Kõlar löökpillimängija ja Margo Kõlar heliloojana. Erich Kõlar oli abielus pianist Leelo Kõlariga ning aastast 1960 Vanemuise baleriini, hilisema tantsu- ja balletikooli asutaja ja juhataja, teatri balletitrupi repetiitor-pedagoogi Elena Poznjak-Kõlariga.

Kui 18. mail 2012 andis Vanemuise sümfooniaorkester oma hooaja lõpetamist tähistava kontserdi, sai Erich Kõlar just sel päeval 88-aastaseks. Publik aplodeeris saalis istunud maestrole ja tõusis püsti. Orkester, mida Erich Kõlar oli juhtinud ja juhatanud, sealhulgas peadirigendina aastail 1958–1980 ja 1981–1984, mängis tušši.

Samal päeval tuli esitlusele Jaak Villeri koostatud raamat “Erich Kõlar: Kuulake ennast muusikasse”.

Maestro Erich Kõlar saadetakse viimsele teekonnale 29. detsembril kell 13 Vanemuise väikeses majas. Pärgade ja lillede viimisest palutakse hoiduda.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.