"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
LIONS-klubid korraldavad Ukraina lastele eesti stiilis jõulupidusid (1)
24. detsember 2022
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

Eesti LIONS-klubid korraldavad detsembris ja jaanuaris Ukraina lastele eesti rahvuslikus stiilis jõulupidusid, et tutvustada neile siinseid jõulukombeid ja tuua nende päevadesse sära.

Eesti LIONS-piirkonna kuberneri Alar Rästa sõnul on igati vajalik endid olude sunnil siinmail pikemelt sisse seadnud Ukraina perede lastele pakkuda võimalust osa saada eesti jõulutraditsioonidest. Jõulud on eestlaste rahvakommetes väga oluline periood, seetõttu on nende tutvustamine oluline ka ukrainlastele, ning seda koos kingipakkide ja jõuluvanaga.

“Ukrainlaste võitlus on võitlus Euroopa ja meie kodude püsimajäämise eest ja siin ei saa jääda kõrvaltvaatajaks. Me ei tohi väsida Ukraina abistamisest, et meie kodudest ei kaoks elekter, soojus ega joogivesi, ega lapsed peaks minema peitu külma varjendisse,” märkisid Eesti lions’id enda teadaandes.

Kui väiksemates kogukonnakeskustes korraldavad lions’id Ukraina laste jõulupidusid detsembris, siis suuremad peod peetakse maha pärast koolivaheaega, 8. jaanuaril Tartus Ahhaa keskuses ja 11. jaanuaril Eesti Vabaõhumuuseumis koondnimetusega “Jõulurõõmu Ukraina lastele”.

Eesti LIONS-piirkonna regiooni juht Toomas Sepp kinnitas, et vabaõhumuuseumi jõulupeole on kutsutud 432 Lilleküla gümnaasiumi Räägu tänava Ukraina kooli esimese kuni kuuenda klassi last. LIONS-klubid korraldavad laste kohaletoomise ja vahva jõuluteemalise programmi koos vabaõhumuuseumiga. Tallinn Revali president Maire Novik täpsustas, et vabaõhumuuseumis liigutakse gruppidena tarest taresse, kus toimuvad mängud ja töötoad. Kohale tuleb jõuluvana koos jõulusokuga, et lastele kingitusi jagada. Lapsed saavad esineda, lugeda luuletusi ja teha koos jõulumehega pilti. Oma soovid saavad lapsed jätta selleks otstarbeks püstitatud soovide puule. Kolu kõrtsi ees on ootamas kuum supp ja jook ning magus kringliamps.

Tartus 8. jaanuaril kell 16 algavat jõuluüritust korraldavad LIONS-klubi Tähtvere presidendi Aili Adamsoni eestvedamisel kokku 14 klubi. Ligi 450 Lõuna-Eestis ja Paides elavat Ukrainast pärit 1.–4. klassis õppivat last on oodatud Tartu Ahhaa keskusesse, kus peetakse üheskoos  jõulupidu põnevate töötubade, kingituste ja jõuluvanaga. Lastel on võimalus tutvuda Ahhaa keskuse väljapanekutega ja teha Võlupeegli abil vahvaid pilte. Pidu toimub Eesti ja Ukraina keeles. Peojuht on tuntuim Eestis elav ukrainlane Ruslan Trochynskyi.

LIONS-klubide Eesti piirkond on suurim heategevusorganisatsioon Eestis, kuhu kuulub 1200 liiget. Kokku tegutseb Eesti erinevates piirkondades 60 LIONS-klubi.

Eesti lions’ite heategevusfookuses lisaks Ukraina sõjapõgenike lastele jõuluürituste korraldamisele ka nende igapäevasele toimetulekule kaasaaitamine ja Ukraina linnades varjendites tegutsevatele lasteasutustele elektrigeneraatorite saatmine.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nüanss
25. dets. 2022 11:45
Õigeusklike ukrainlaste jõulud on kahe nädala pärast.