"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
HOTELLID Aastavahetuse ajal annavad tooni omapead tulevad turistid, suurte hotellipidude aeg on läbi (3)
25. detsember 2022
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

Turistid eelistavad pidada aastavahetuspidusid pigem restoranis. Keegi enam mitmeks päevaks suure grupiga hotelli ööbima ei jää.

Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liidu tegevjuht Merike Halliku sõnul on kriisi ajal ellu jäänud majutuskohad ja restoranid toibumas koroonaaja piirangutest.  „Suveaeg ja sügis olid hotellide täituvuselt täitsa head, ehkki me pole veel saavutanud covidi-eelset taset, on müük on läinud üles,“ ütles ta.

Turismiettevõtete jaoks on tavaliselt just talviste pühade aeg olnud üks töörohkemaid. „Selle aasta detsember  on Tallinna hotellidele võrreldes eelmise kahe aastaga olnud  ikka võrreldamatult töine ja tegus,“ nõustus ka  Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuht Killu Maidla. „Kuigi turistide hulk jääb veel kaugele maha kriisieelsest ajast, on siiski märgatavalt näha elavnemist.“

Turiste on meile tulnud ja tulemas ennekõike Soomest ja Lätist, aga ka kaugematest riikidest. Venemaalt arusaadavatel põhjustel praegu turiste ei oodata, aga  ükski hotell pole seetõttu pidanud uksi kinni panema.  „Tallinna jõuluturg on Euroopas kõrgelt hinnatud ja vanalinn koos jõuluturu ja jõuluaegsete kaunistustega ning selle aasta lumerohkusega mõjub kahtlemata kui jõulumuinasjutt,“ ütles Maidla.

Vaja oleks suurt konverentsikohta

Tema kolleeg aga arvas, et jõuluturust ja atraktiivsest vanalinnast üksi jääb väheks. Vaja on juurde veel magneteid, mis tõmbaksid Tallinna just rahakamat rahvast. „Me peaksime mõtlema, mida meil on pakkuda ja näidata Tallinnas,“ arvas Merike Hallik. „Ootame, et siin oleks ka võimalikult palju rahvusvahelisi üritusi. Näiteks rahvusvahelisi konverentse.“

Kogu turismindusele oleks hea, kui Tallinnas oleks ka üks suur ning väga hea akustikaga kontserdisaal, kuhu saaks kutsuda üle maailma tuntud esinejaid tõsisema muusika poole pealt. Neil kontserditel  käiks ka palju külastajaid teistest riikidest. Samuti oleks vaja konverentsikeskust. „Sellest on aastatid räägitud,“ ütles Hallik.  „Ärireisid tooksid palju raha Tallinna. Me oleme olukorras, et lätlastel on juba palju rohkem võimalusi tänu suurtele ehitustele üritusi korraldada ja rääkimata juba soomlastest, kes on olnud selles osas väga tublid. Me jääme siin Läänemere ääres tähtsusetuks provintsiks, millest sõidetakse lennukiga lihtsalt üle kas Riiga või Helsingisse.“

Tänavused pühad tulevad teistmoodi kui enne

Vene turistide puudumine tähendab seda, et aastavahetusel hotellides suuri pidusid nii palju kui varem enam ei korraldata.  „Põhirõhk on pigem rikkalikul õhtusöögil, kust pidulised saavad edasi minna linnas toimuvaid sündmusi vaatama,“ ütles Maidla. „Hotellis ootab neid aga mugav voodi ja 1. jaanuaril pikendatud hommikusöök vahuveiniga.“

Tänavusel aastavahetusel annavad tooni individuaalturistid. Rühmasid, peaaegu enam polegi. „Individuaalturistidega, kes Eestisse tulevad, ei ole probleemi, sest  broneeringuid on tehtud ilusti, hotellides ja restoranides pühade ajal,“ kinnitas ka Hallik.  „Probleem on rühmadega. Neid ei ole. Seda on mõjutanud sõda. Ja on mõjutanud ka üleüldine inflatsioon Euroopas. Tänavu detsembris ei broneerita reise, vaid ostetakse jõulukingitusi. Raha läheb kinkide peale ja massilist rühmadega  reisimist ei ole nii palju. Detsember on niisugune kuu, mil vaadatakse, kui palju raha üldse rahakotis veel on alles. Ei rutata esimesena ostma turismiteenust.“

Venelastele asendus Soomest ja Lätist

Samas on ka kohalikke ühe öö kliente hotellides jäämas vähemaks. „Kui enne on inimestel tulnud mõte kas või oma linnas Tallinnas minna üheks ööks hotelli peale mingit meeldivat sündmust, näiteks aastavahtuse pidu, siis nüüd piirab seda raha kokkuhoiu vajadus. Kui on mingi pidu restoranis, siis võimalusel minnakse pärast koju või sugulaste-tuttavate juurde,“ mõtiskles Hallik.

 Aga restoranid, eriti hotellide juures olevad restoranid on praegu rahul. „Muidugi kõik on teistmoodi kui eelmisel aastal. Enam ei ööbita nii palju hotellis. Nüüd on üritused pigem restoranides,“ kinnitas Hallik.  

Paljud ettevõtted teevad küll jõuluüritusi, kuid mitte kõik. „Mitmed neist on otsustanud seoses inflatsiooni ja aastalõpu muude kuludega oma firmapeod korraldada hoopis jaanuaris või isegi veebruaris,“ rääkis Hallik.

 Kuna Vene turistide puuduvad, on hakatud otsima neile asendust. Paljud Ida-Viru hotellid on pöördunud soomlastest partnerite poole, et saada Soome turiste ida poole. Suur osa soomlastest on käinud küll palju Tallinnas, aga nüüd kutsutakse neid ka Virumaale. Elu muutub. Siseturismi on harrastatud ka teistes riikides. „Kui Koroona tõttu pandi riigipiirid kinni, hakkas näiteks Soome riiklik turismifirma Aurinkomatkat korraldama soomlastele lennureise Lapimaale jõuluvanamaale. Nad tegid kohe väga kiiresti selle muutuse. Inimesed, kes enne sõitsid igale poole välismaale, lendasid nüüd Lapimaale,“ ütles Hallik. „Eesti turismiettevõtted seisavad ka silmitsi sama probleemiga, et tuleb ka siseturismi edendada kui Venemaalt tulijad on kadunud.“  

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

hüva nõu
28. dets. 2022 19:29
https://tervise.geenius.ee/rubriik/hea-nouanne/emo-nouanded-et-puhad-mooduksid-turvaliselt-ja-tervist-hoidvalt/
milles probleem?
25. dets. 2022 14:35
kui kohad on broneeritud , milleks selline hala siis ? mis vahet sel on kas grupp või üksikult ? Kohtade arv on sama - muidugi voodipesu ja koristamine , vajab rohkem tähelepanu. Toitlustamine on ikka arvuga võrdne
Ajaloohuviline
25. dets. 2022 11:15
Turismis tuleks tõsta taas ausse kasinus nagu oli see muiste, kui turistide põhimassi moodustasid palverändurid ja mungad. Ööbimine tagasihoidlikes ulualustes seisusest sõltumata, toiduks vaid puhas allikavesi koos tükikese leiva ja juustuga ning kõike seda muidugi hinge ja meeli puhastavate ohtrate palvesalmide saatel!